Според продължаващото разследване на взривовете на газопроводите Северен поток, в

...
Според продължаващото разследване на взривовете на газопроводите Северен поток, в
Коментари Харесай

Руски кораби призраци са идентифицирани близо до взривовете на Северен поток

Според продължаващото следствие на гърмежите на газопроводите Северен поток, наоколо до мястото на детонациите са разпознати съветски кораби с опция да правят подводни интервенции.

Информацията е на BBC, която прецизира, че корабите са били локализирани благодарение на прихванатите връзки на съветския флот.

Да напомним, че подводните детонации от предишния септември извадиха от строя двата газопровода Северен поток (Северен поток-1 и Северен поток-2), предопределени за прекачване на природен газ от Русия към Европа.

Причината за гърмежите към момента не е известна, като следствието на случилото се продължава с цялостна мощ. Основната версия към този момент е бойкот. Специализираните институции не престават да събират и класифицират информацията за случая.

 

В средата на тази седмица бе открита нова диря, която може би потвърждава съветско присъединяване. Това са новите детайлности за прекомерно подозрителни напредвания на съветски кораби тъкмо в навечерието на гърмежите. Конкретната информация бе обявена от четири скандинавски публични радио и телевизионни медии, както и от англоезичния подкаст Cold Front.

Малко по-късно военното командване на защитата на Дания разгласява специфичен отчет, с който удостовери, че датският патрулен катер Nymfen е направил 26 фотоси на съветски подводен избавителен транспортен съд в района на гърмежите малко преди детонациите.

BBC прецизира, че Разследването на датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle се е фокусирало върху придвижванията и дейностите на другите кораби сред юни и септември предходната година в зоната на  гърмежите на Северен поток. Информацията се оповестява чак в този момент, тъй като е направена параленост със сателитните фотоси от другите спътници, прелитали над района, която удостоверява случилото се.

 

Според тази информация, това са съветският проучвателен транспортен съд Сибиряков, влекача SB-123 и трети кораб от съветския военноморски флот, името на който не е разпознато. За влекача се знае, че може да пуска, да приема и да обслужва миниподводници.

BBC ги назова кораби-призраци, тъй като техните AIS предаватели са били изключени. Движенията им са проследени посредством прихванати връзки на корабите с съветските военноморски бази. След като точното време и местоположението са станали известни е почнала инспекцията на информацията от другите спътници.

Разследването демонстрира, че първият транспортен съд е дошъл на мястото на 7-ми юни, като е тръгнал от съветска военноморска база в Калининград. Едно от неговите шифровани радиопредавания го локализират тъкмо над Сверен поток-2, преди да се реалокира още по на север, като остава с часове на към 80 метра (260 фута) от тръбите, тъкмо където пораждат някои от течовете.

 

Сибиряков идва на 14-ти юни и заема същата позиция. Влекачът идва доста по-късно – на 21-ви септември и е останал наоколо до тръбопроводите в границите на едно денонощие.

 Скандинавските медии акцентират, че това са голите обстоятелства и няма никакви доказателства за присъединяване на тези кораби в случилото се със Северен поток. Разбира се, оповестеният по този мотив документален филм повдигна редица въпроси по отношение на необичайния темперамент на тяхната активност.

Русия изрично отхвърля да има каквото и да било присъединяване в случая.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР