Според правни експерти потенциален антитръстов иск срещу Apple от страна

...
Според правни експерти потенциален антитръстов иск срещу Apple от страна
Коментари Харесай

Федерално дело поставя Apple на исторически кръстопът

Според правни специалисти евентуален антитръстов иск против Apple от страна на федералното държавно управление може да се окаже толкоз значим миг в 48-годишната история на компанията, колкото завръщането на създателя Стив Джобс или изобретяването на iPhone, написа в собствен разбор CNN.

Спекулациите за сходно знаково дело се ускоряват, откакто в петък The New York Times заяви че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е на финала на дългогодишно следствие против Apple, което може да докара до правосъден иск по-късно тази година.

Проучването се концентрира върху всичко - от безпроблемната интеграция сред iPhone и Apple Watch до системата за цифрови заплащания на компанията и потреблението на друг цвят балони за разграничение на текстовите известия за Android от известията в iMessage. По различен метод казано, това е един необятен обзор на строго следената, затворена екосистема на Apple, която я трансформира в колос с пазарна стойност от 2,8 трилиона $.

Технологичните колоси под строй

Apple - най-ценната компания в света - е единственият водещ софтуерен колос, против който държавното управление на Съединени американски щати към момента не е завело дело с антитръстови претекстове през последните няколко години.

„ Ако антитръстовите чиновници въпреки всичко стартират да преследват Apple, очаквайте това да бъде цялостна офанзива против бизнеса на компанията “, споделя Адам Уолфсън, антитръстов юрист в адвокатската адвокатска фирма Quinn Emanuel. " В взаимозависимост от това какво в действителност твърди Министерството на правораздаването, то може евентуално да нападна всички способи или доста от методите, по които Apple ръководи бизнеса си и се поддържа като една от най-печелившите компании в света ".

Разследването на Министерството на правораздаването не значи, че организацията има намерение наложително да заведе дело, само че съгласно Уилям Ковачич, някогашен ръководител на Федералната комерсиална комисия, една от водещите антитръстови организации в страната, решението да се заведе дело против Apple би било " доста значимо ".

" Залогът за потребителите и за компанията е доста огромен ", споделя Ковачич.

Ролята на Apple в актуалния свят

Някои от най-важните стадии в почти половинвековното битие на Apple включват изгонването на Джобс през 1985 година, както и завръщането му през 1997 година, довело до съдбоносната му стъпка за стартирането на iPhone, iPad и магазина за приложения на Apple. С тях се слага началото на мобилната епоха на компютрите, която вечно промени световното общество.

Съдебен иск на Министерството на правораздаването, ориентиран към основата на триумфа на Apple, ще се трансформира в още една значима глава в историята на компанията. Затова и най-вероятно софтуерният колос ще употребява точно огромна част от тази история, както и положителното име, което е основал измежду милиони консуматори, които обичат продуктите му, като част от правосъдната си отбрана, споделят правни специалисти.

Въпреки известността си измежду потребителите обаче, Apple си навлича от ден на ден рецензии от страна на производители на приложения, съперници и политици, които я упрекват, че затваря потребителите и принуждава съперниците си да одобряват всички нейни условия, с цел да доближат до потребителите на нейната система.

Някои американски законодатели към този момент предложиха законодателство, което да наложи отварянето на магазина за приложения на Apple, само че законопроектът беше спрян на фона на съпротивата на Apple и Гугъл.

В други случаи съперниците на софтуерния колос съумяват да се преборят с него. Пример за това е разгорещият патентен спор, който докара до възбрана за импорт на някои часовници Apple Watch в Съединени американски щати предишния месец, преди Apple да успее да си издейства незабавна правосъдна заповед за прекъсване на възбраната.

Ограничаване на монополната власт

През 2020 година следствие на Камарата на представителите на Съединени американски щати открива, че Apple, дружно с Amazon, Гугъл и Meta, упражняват монополна власт по евентуално нездравословен метод.

Разследването, траяло 16 месеца, включва чувания на високопоставени лица и изпълнителни шефове на софтуерни компании и приключва с отчет от 450 страници на Конгреса, в който в детайли се разказват някои от хипотетичните антиконкурентни бизнес практики на колосите.

То също по този начин подхранва вълна от антитръстови инспекции, които след това се трансформират в правосъдни каузи от страна на държавното управление на Съединени американски щати против всички изброени компании, като се изключи Apple.

От 2020 година Apple води обществена антитръстова правосъдна борба поради своя магазин за приложения против Epic Games, основател на паметната видеоигра Fortnite. В последна сметка окръжният съд на Съединени американски щати и федералният апелативен съд отсъдиха, че софтуерният колос не е монополизирала нелегално пазара за разпространяване на приложения в своята платформа.

Решението по този проблем акцентират провокациите пред Министерството на правораздаването, което ще би трябвало да показа във всяко правосъдно дело мощна правна доктрина за това по какъв начин Apple е нанесла хипотетична щета на конкуренцията. То ще би трябвало също по този начин да потвърди, че изгодите, които Apple е доставила на потребителите, не надвишават хипотетичните антитръстови нарушавания.

" Всички тези въпроси са извънредно комплицирани ", споделя Ковачич. " Apple ще твърди, както и Гугъл, Amazon и Фейсбук, че държанието им не е зловредно, а е от решаващо значение за даването на положително преживяване на потребителите. "

Ако Министерството на правораздаването заведе дело против Apple, то евентуално ще се смята за толкоз значимо, колкото антитръстовото гонене на Microsoft от страна на американското държавно управление през 90-те години на предишния век, настояват правни специалисти. То може да се пояснява и като знак на икономическата стратегия на президента Джо Байдън.

Нова епоха на контролиране

Начело на антитръстовия отдел на Министерството на правораздаването и на Федералната комерсиална комисия (FTC) през днешния ден стои ново потомство чиновници, които настояват, че в предишното Съединените щати са ползвали незадоволително антитръстовите закони, а това е довело до вълна от корпоративна консолидация и антиконкурентни практики, вредящи на обществото посредством по-високи цени, по-малък избор или ограничавания върху нововъведенията, продължава с разбора си CNN.

Затова и двете организации водят каузи против мощни компании и мегасделки за придобивания.

" Едно от най-големите достижения на администрацията на Байдън, изключително във връзка с стопанската система, е изтупването на антитръстовата политика от прахта и извеждането ѝ на напред във времето ", счита Дейвид Балто, някогашен шеф по политиките във FTC.

Членовете на Конгреса също показват угриженост по отношение на възходящата икономическа централизация, приемайки законодателство, с което усилват бюджетите на FTC и Министерството на правораздаването.

„ Това, дружно с следствието на Камарата на представителите и предложенията за контролиране на магазините за приложения в Съединени американски щати, демонстрира по какъв начин законодателите играят основна роля в ограничението на злоупотребите във връзка с конкуренцията “, сподели Шарлот Слаймън, антитръстов юрист и вицепрезидент на Public Knowledge, група за отбрана на потребителите. „ Едно дело против Apple би отразило какво могат да създадат правоприлагащите органи с повече запаси “.

То би могло да докара и до огромни промени в софтуерния бранш, каквито не е имало от времето на делото против Microsoft, завършило с революционно съглашение, на което специалистите отдават дължимото за развиването на актуалния интернет.

" Ако в този момент заведат дело против Apple, то ще бъде на същото равнище във връзка с мащаба и използването ", сподели Уолфсон.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР