Според последните изследвания на диетолози и специалисти по хранителен контрол

...
Според последните изследвания на диетолози и специалисти по хранителен контрол
Коментари Харесай

Нискокалоричните храни водят до преяждане и затлъстяване

Според последните проучвания на диетолози и експерти по хранителен надзор потреблението на нискокалорични храни може да провокира затлъстяване. Причината за това изначално е елементарна – храните, съдържащи малко калории не засищат бързо и подготвят организма към преяждане.

Съветът на специалистите е да се храните по-често и задоволително, с цел да не изпитвате апетит. Към сегашния миг доста от нас все по-често се стараят да управляват своето хранене и се поддават на огромната реклама на нискокалорични храни, които имат претенцията да са диетични.

Всичко това обаче в множеството случаи е един голям рекламен облак, който цели да сътвори манията по нискокалоричните храни в мода, а от там и в промишленост. Лошата вест е, че това стана факт. В отговор на тази наклонност доста фирмите за произвеждане на хранителни артикули и питиета усилват асортимента си от нискокалорични артикули.

Изследователите считат, че все по-честата приложимост на сходна храна внезапно понижава способността на организма за независимо контролиране на всекидневната норма от сила. Крайният резултат - човек губи чувството за задоволеност и с цел да възвърне недостигащите на организма мазнини и въглехидрати стартира да яде повече и повече, вследствие на което последователно губи възприятие за мярка.

Особено рискови такива нискокалорични храни могат да са за децата и подрастващите. Диетолозите категорично акцентират, че до момента в който пораства, тялото би трябвало да бъде свикнато на уравновесено хранене. Макар и да имат някои различия, учените са единомислещи, че децата би трябвало да свикнат с уравновесеното хранене, а не с използването на нискокалорични артикули.

 Нискокалоричните храни водят до преяждане и затлъстяване

Основната рекомендация на диетолозите е рационално да се възнамерява всекидневното меню и то да включва нужните количества мазнини и въглехидрати. Те напомнят, че когато човек се храни 5 пъти на ден, се понижава производството на инсулин, а колкото по-малко е това вещество в организма, толкоз по-малко мазнини се натрупват в тялото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР