Според официалната фейсбук хронология, на 21 септември премиерът Борисов наистина

...
Според официалната фейсбук хронология, на 21 септември премиерът Борисов наистина
Коментари Харесай

Магистрала Хемус не е за Dіѕсоvеrу, а за Jackass

Според формалната фейсбук последователност, на 21 септември министър председателят Борисов в действителност настъпи мотиката от "кривата " й страна доста съществено. При това - няколко пъти. Причината е до болежка позната: като се види натясно, Бат' ни Бойко се мята в джипката и стартира да се хвали с чудесиите, които никой преди не е правил и никой след нео няма да направи.

Онзи ден, на его мушката му кацна към момента бъдещата права на Автомагистрала "Хемус " край Плевен. Първата бомба я хвърли по време на усърдно запечатаното за поколенията тронно слово, произнесено сякаш пред хората от района, само че предопределено основно за негова персонална консумация.

"Само в този сектор са над 1000 машини - и верижни, и тежки. Просто си заслужава. В Discovery тея излъчвания, където са за градежите, си заслужава да го видят този градеж... Униĸaлнo cъopъжeниe. He мoжe дa cи пpeдcтaвитe ĸaĸвo пpaвят бългapcĸитe cтpoитeли oт цялaтa cтpaнa... Kaтo ce ĸaжe Дyнaвcĸa paвнинa и xopaтa миcлят, чe e paвнa. A тo, идeтe дa видитe ĸaĸвo e. Kaжeтe нa млaдитe xopa тyĸ ĸaĸвo ce пpaви “, гласи най-представителната извадка от самопохвалите на премиера, старателно тиражирани от другарски и противников електронни медии.

Инак, в последователен аспект,

новинарската фейсбук каскада - текст плюс видео,

потегли по обед и продължи към два часа (маркираме основните моменти):

- 12:36 часа: На места като Автомагистрала "Хемус " добре се вижда кои работят и кои са единствено на думи. Нека другите партии да покажат какво са създали, да се явят с съответна стратегия на постоянните избори след няколко месеца и в случай че са по-добри - ще ги завоюват...

- 13:06 часа: Само по 52-километровия сектор на Автомагистрала "Хемус " сред "Боаза " и разклона Плевен-Ловеч има над 20 огромни мостови уреди. Поклон пред труда на строителите...

- 13:16 часа: Хиляди строители от всички елементи на страната работят по Автомагистрала "Хемус ". Хиляди са и машините, с помощта на които трасето минава през сложния терен. Напредъкът в действителност е голям.

- 13:27 часа: Изключително съм удовлетворен от работата на строителите по правата на Автомагистрала "Хемус " от пътен възел "Боаза " до разклона Плевен-Ловеч. Всеки ден, камък по камък - безусловно разрязват планината.

- 13:42 часа: България е доста красива, само че и е сложна за строителство. Само на единия от трите подучастъци на правата от пътен възел "Боаза " до разклона Плевен-Ловеч има 4 огромни пътни уреди. На първия мост, който е над р. Вит, основите към този момент са подготвени...

- 13:58 часа: Над 4000 души работят на трасетата на „ Хемус “. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 година е главен приоритет в Управленската стратегия на държавното управление... Осигурили сме целия нужен финансов запас. Изграждането на автомагистралата е необратим развой.

- 14:10 часа: Работи се интензивно по цялата 52-километрова права на "Хемус " сред "Боаза " и разклона Плевен-Ловеч. Навсякъде има влезнали в действие строителни позволения...

14: 22 часа: Никой преди нас даже не си е помислял да построи Автомагистрала "Хемус ". Ние ще я създадем и ще я оставим за поколенията. През 2024 година от София до Варна ще се пътува единствено по автомагистрала... Северна България единствено за няколко години ще догони Южна България по развиване.

По принцип, колкото и да наподобява грандомански, Бойко Борисов е прав. Първата копка на "Хемус " е направена през далечната 1974 година и със строителството й до края

не съумя да се пребори ни тоталитарна, ни демократична България.

В частност обаче министър председателят Борисов си е "крив " отвред. Защото упоритостта му не е бедния Север да настигне богатия Юг, а да си построи... още един монумент. Точно като другарят Живков и съратниците му в Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия настроиха по родните си места какви ли не промишлени колоси - комбинати за цветни и черни метали, фабрики за компютри и рейсове, машиностроителни "чудовища ", предприятия за произвеждане на мебели и автомобилни гуми, за алуминиева дограма и... какво ли не още.

Както и да е. Темата ни е за друго. Ако строителството на една автомагистрала е аршин за устойчиво и честно ръководство, гръцката левица - в лицето на Общогръцкото социалистическо придвижване (ПАСОК), нямаше да загуби пагубно изборите през 2012 година и още щеше да е на власт. Доказателството за това е пред очите и под гумите на милиони българи. Познато е като

Егнатия Одос (на гръцки - Εγνατία Οδός), код А2,

част от Европейски път Е90.

В България тази пътна артерия е известна с латинското си име Виа Егнация - античният римски път, издигнат през 145 година преди Христа.

Пътят минава през Македония и Тракия и стига до Мала Азия, където се съединява с персийския Царски път, прочут още от времето на Кир Велики и Дарий I. Казано в резюме, ще си приказваме за гръцката права на пътя сред Рим и Константинопол, "заключена " сред Дедеагач (Александруполи) на Егейско море и Игуменица на Йонийско море.
Дължината на автомагистралата е 670 километра.

Трасето минава през планинските области Епир и Егейска Македония, пресича и две други планини - Пинд и Каракамен. Свързва 10 регионални центъра, пет пристанища и шест летища, има - казано на профилиран диалект - 9 отвесни оси (прилежащи връзки) и обезпечава безпроблемен "излаз " до четири балкански страни - Турция, България, Албания и Македония, както и до три трансевропейски транспортни коридора - IV, IX и Х.

Магистралата има над 50 кръстовища, 13 тол станции, връзка с над 36% от популацията на Гърция, 69 двойни тунела близнаци (с обща дължина 49.5 км) и

1650 моста и уреди - с обща дължина над 40 километра.

Общата стойност на плана е към 6.7 милиарда евро.

Откъде извира гордостта на господин премиера, че автомагистрала "Хемус " е неповторимо комплициран план? Ами... никой не знае, тъй като най-малко към този момент нашето "шосе " е като детска играчка спрямо "шосето " на комшиите:

- дължина - 418 км.;

- пътни възли (изходи към други обитаеми места) - 37 бр.;

- тунели - 4 бр. с обща дължина 3.74 км.;

- съществуващи дребни и огромни виадукти - 26 бр., чиято обща дължина е не повече от 2.5-3 километра.

Ако господин Борисов знае какво би трябвало да бъде издигнато и издълбано, най-вероятно автомагистралата ще бъде обзаведена " с още 25-30 виадукта и 5-6 тунела. Но и те, на фона на чудесиите по гръцката автомагистрала, са нищо работа.

И най-после, само че не на последно място, строителството на Егнатия Одос ( Виа Егнация) е финансирано по три "канала " - държавната хазна, европейските фондове и... самоучастие на всички общини, през чиято територия минава автомагистралата.

Първата копка на гръцката автомагистрала е направена през 1994 година, а финалната лента е прерязана през 2009 година.

От нашата

първа копка минаха към този момент 46 години,

а последното менче с чимширените китки Бойко би трябвало да го лисне през 2024 година.

Колкото до парите, за гръцките към този момент стана дума. За българските е по-добре да не отваряме приказка, тъй като у нас е по този начин: за изхарченото или положително, или нищо!

С други думи, "Хемус " не би трябвало да влиза в портфолиото на Discovery Channel, а най-добре да предложим на MTV да възвърне един от най-популярните си риалити формати - Jackass (Кретените)!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР