Според ново изследване, проведено от канадски учени, вируси от Арктика,

...
Според ново изследване, проведено от канадски учени, вируси от Арктика,
Коментари Харесай

Следващата пандемия може да дойде от Арктика. Ето защо

Според ново проучване, извършено от канадски учени, вируси от Арктика, непокътнати до момента в леда, могат да се разпространят и да влязат в контакт с нови гостоприемници в други среди в резултат на световното стопляне.

Всеки вирус се нуждае от гостоприемник - било то човек, животно, растение или мъх. Само по този метод те могат да се възпроизвеждат и популяризират. 

Вирусите се нуждаят от гостоприемник - човек, животно, растение или мъх, с цел да се възпроизвеждат и популяризират. Ако е належащо, те употребяват гостоприемник без имунитет, както сподели скорошната пандемия от COVID-19 при хората. 

Канадски учени са потърсили отговор на въпроса дали климатичните промени могат да се окажат удобни за сходен сюжет, изследвайки арктическата среда на езерото Хейзън. Разположено в далечния север на Канада, то е най-голямото езеро оттатък Северния полярен кръг. 

Изследователите са взели проби от коритото на река, която го зарежда, когато ледът се топи през лятото, както и от дъното на езерото. За задачата се е наложило да бъде продънен над два метра лед.

С помощта на въжета моторна шейна по-късно е извлякла седименти, които са били секвенирани за техните ДНК и РНК - генетичния код и инструмента за репликация на живота.

" Това ни разреши да определим кои вируси са се намирали в дадена среда и кои евентуални гостоприемници също са били там ", споделя ръководителят на проучването Стефан Ари-Бросу от университета на Отава. 

Екипът по-късно е ревизирал доколко вирусите са податливи към промяна на гостоприемника, като е изследвал еквивалента на съответните им родословни дървета.

Учените са се пробвали да преценяват до каква степен са сходни тези генеалогични дървета.
 
Сходните родословни истории допускат, че вирусът е еволюирал със своя гостоприемник, до момента в който разликите демонстрират, че той може да го е сменил. Според учените в случай че го е направил най-малко един път, вирусът евентуално ще го направи още веднъж.

Анализите демонстрират огромни разлики в родословните дървета на вирусите и техните гостоприемници в седиментите, извлечени от дъното на езерото, написа Българска телеграфна агенция. Различията са по-слабо изразени в коритото на реката, захранваща езерото. Изследователите допускат, че разтопената вода от ледниците ерозира дънните седименти, което лимитира взаимоотношенията сред вирусите и евентуалните гостоприемници.  

От друга страна ускореното размразяване на ледниците, захранващи езерото, също е нараснало количеството на пренасяните в него наноси. Това ще докара до контакт сред гостоприемници и вируси, който нормално не би бил вероятен. 

Авторите на проучването прецизират, че не плануват разпространяване на вируси или пандемия. Според тях вероятността за " трагични събития " остава доста дребна. Те обаче считат, че рискът може да се усили, в случай че световното стопляне продължи, защото нови гостоприемници могат да навлязат в региони, които преди този момент са били негостоприемни.

Това може да са кърлежи, комари или други животни, само че също бактерии и вируси, изясняват откривателите. 

Възможността за разпространяване е " изцяло непредсказуема, както и последствията от нея, вариращи от безобидни до същинска пандемия ",  казват още учените.

Изследването е оповестено в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР