Според НАСА магнитните полюси на Земята са се обърнали 183

...
Според НАСА магнитните полюси на Земята са се обърнали 183
Коментари Харесай

Магнитните полюси са се обръщали 183 пъти

Според НАСА магнитните полюси на Земята са се обърнали 183 пъти през последните 83 милиона години и евентуално няколкостотин пъти през последните 160 милиона години - феномен, който е много характерен за геоложката история на Земята.

Тектониката на плочите на Земята е почнала преди към 3,25 милиарда години съгласно ново изследване, оповестено в научното списание PNAS. Изследователите са разкрили и най-старото доказателство за замяна на местата на северния и южния магнитни полюси на Земята.

Тези две открития сочат по какъв начин такива геоложки промени са основали планета с по-благоприятна среда за появяването на живот. Проучването е извършено в региона на Пилбара Кратон в Западна Австралия от геолозите от Харвард Алек Бренер и Роджър Фу. Този район съдържа една от най-старите и постоянни елементи на земната кора.

Използвайки новаторски способи, в това число магнитометри, принадлежности за размагнитване и квантов диамантен микроскоп, геолозите са съумели да схванат по какъв начин, по кое време и в каква посока се е движила кората, както и магнитното въздействие, предавано от магнитните полюси на Земята.

Те откриват, че част от най-старата повърхнина на Земята се движи със скорост от 6,1 сантиметра на година и 0,55 градуса на всеки милион години. Изследователите настояват, че тектониката на плочите е най-логичното и безапелационно пояснение за скоростта и посоката на това придвижване.

„ Има доста работа, която допуска, че при започване на историята на Земята тектониката на плочите в действителност не е била преобладаващият метод за освобождение на вътрешната топлота на планетата, както е през днешния ден посредством изместване на плочите “, споделя Алек Бренер.

Преди 3,2 милиарда години магнитното поле най-вероятно е било устойчиво и задоволително мощно, с цел да попречи на слънчевите ветрове да разрушат земната атмосфера. Това дава визия за изискванията, при които са зародили най-ранните форми на живот.

Последното изследване демонстрира, че тектоничните придвижвания са почнали относително рано в историята на Земята. Както и че най-ранните форми на живот на Земята са се развили при по-умерени условия.

В момента земната кора се състои от към 15 преносими плочи, които образуват актуалните континенти и океани. В антични времена плочите се реалокират, образувайки нови планини, континенти и скали.

Тъй като най-старите фрагменти от земната кора са във вътрешната тога и в никакъв случай не излизат на повърхността, за геолозите е мъчно да схванат по кое време тъкмо е почнала тектониката на плочите. Така никоя канара не е по-стара от 4 милиарда години и единствено 5 % от всички скали на Земята са по-стари от 2,5 милиарда години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР