Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не

...
Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не
Коментари Харесай

Над половината от банките по света не биха оцелели при рецесия

Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не осъзнават какво се случва във връзка с новите финансови технологии

[Revolut] Над половината от банките по света са прекомерно слаби, с цел да оцелеят при световна криза, сочат данните от изследване на консултантската организация McKinsey. Причината е елементарна - в настоящото им положение по-големият дял от банките няма да имат задоволителна възвръщаемост, която да покрива разноските им при отрицателна макроикономическа обстановка. Препоръките на McKinsey са банките да влагат повече във финансови технологии, както и да търсят сливания, преди да е пристигнала рецесията, която се чака от по-голямата част от икономистите към този миг.

" Мислим, че сме в късния стопански цикъл и банките би трябвало да бъдат дръзки в решенията си в този момент, тъй като не са в добра форма ", разяснява пред Bloomberg Каусик Райгопал, старши сътрудник в McKinsey. " В късните етапи на цикъла никой не може да си разреши да лежи върху остарели лаври. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В десетилетието след световната финансова рецесия, чиито най-тежки дни бяха през 2008 и 2009 година, финансовият бранш видя голям брой софтуерни нововъведения, обединени в така наречен финтек промишленост. В нея влязоха и доста нетрадиционни играчи – от голям брой стартъпи до софтуерни колоси като Apple и Гугъл. Според McKinsey банките към момента не са стигнали до еднопосочно решение дали да се съревновават с софтуерните компании, дали да си партнират с тях, или да търсят придобивания.

Бележки под линия

McKinsey написа още в годишния си отчет, че банките " рискуват да се трансфорат в бележки под линия в историята " поради новите трендове във финансовия бранш и измененията в държанието на потребителите. " Повечето от банките се пробват да подобрят успеваемостта си, като че ли бизнесът продължава да бъде същият, какъвто е бил постоянно ", написа в отчета.

Изчисленията на консултантската организация демонстрира, че едвам 35% от бюджета на банките отива за осведомителни технологии и нововъведения, до момента в който финтек фирмите харчат над 70% от средствата си в тази посока. Към това McKinsey прибавя и регулаторните промени през последните години, които отвориха опцията за стартъпи да работят като банкови институции.

Сред образците, които McKinsey употребява в отчета си, са американската Amazon и китайската Ping An. Според организацията сходни софтуерни компании с големи бюджети, които могат да си разрешат да развиват финансови решения, вършат ситуацията за обичайните банки още по-тежко.

Другата рекомендация на McKinsey е банките да търсят сливания. В този случай организацията дава за образец SunTrust Banks и BB&Т, които желаеха обединение по-рано през годината – най-голямото обединение от края на финансовата рецесия насам в Съединени американски щати. " В бъдеще мащабът ще бъде още по-голям, в сравнение с в този момент ", написа още в отчета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР