Според легендата, за да докаже своето могъщество и безусловната си

...
Според легендата, за да докаже своето могъщество и безусловната си
Коментари Харесай

Оцет помогнал на Клеопатра да спечели бас

Според легендата, с цел да потвърди своето господство и безусловната си власт на възлюбения си Марк Антоний, последната кралица на Египет Клеопатра се хванала на бас с него, че ще подготви най-скъпата напитка в света.

Тя свалила една от перлите, които красели обеците й, разтворила я в оцет и изпила този чудноват коктейл. Това написа философът Плиний при започване на нашата епоха.

Той прецизира, че перлата била неповторимо произведение на изкуството и коствала 10 милиона сестерции. Но актуалните историци считали тази история за измислена.

Ученият Прудънс Джоунс от Държавния университет Монклер в Ню Джърси е уверен, че античните исторически источници не лъжат във връзка с Клеопатра.

 Оцет оказал помощ на Клеопатра да завоюва бас

Той провел редица опити с оцет и перли. Резултатът от опитите му бил, че концентрацията на оцетна киселина е изцяло задоволителна, с цел да разтвори калциевия карбонат.

По време на опитите Джоунс употребявал елементарен оцет, който се продава в магазините. Той забелязал, че в петпроцентовия разтвор на оцетна киселина 1 грам перла се разтваря изцяло след 36 часа.

В резултат на разтварянето на перлата на повърхността на течността се образува малко количество желеобразна маса. Карбонатът на калция в перлата влиза в реакция с оцетната киселина в оцета и се разгражда на калциев ацетат, вода и въглероден двуокис.

Получава се коктейл, който може да се изпие. Калциевият карбонат в перлата обезврежда някои киселини, по тази причина напитката даже не е кисела на усет, твърди ученият.

Експериментът му разсеял една от най-разпространените заблуди по отношение на коктейла на Клеопатра. Ако перлата е счупена, а оцетът се кипне, реакцията се случва за не повече от 10 минути.

Според легендата, разказана от Плиний, на перлата биха й трябвали 36 часа, с цел да се разтвори. Но съгласно учения Клеопатра, като доста интелигентна жена, постоянно прибягвала до някаква измама. Възможно тя авансово да е размекнала перлата и чак тогава да я е поставила в чашата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР