Според изследванията на палеонтолозите, на Земята е имало лозя още

...
Според изследванията на палеонтолозите, на Земята е имало лозя още
Коментари Харесай

Грозде е имало още преди появата на човека

Според проучванията на палеонтолозите, на Земята е имало лозя още даже преди появяването на индивида, т.е. гроздето датира от интервала на така наречен креда.

Най-вероятно родината на вкусния плод е Западна Азия и по-конкретно южните крайбрежия на Каспийско и Черно море, Мала Азия, Сирия и Иран.

Най-ранните доказателства за култивирането на лозовата просвета съществуват от преди 5-7 хиляди години. Тогава нашите антични предшественици са отглеждали лозя в плодородните долини на Сирия, Месопотамия и Египет.

Хиляда години преди новата епоха лозарството е процъфтявало в антична Гърция, откъдето след това е пренесено и към Рим.

По нашите земи лозарството е било познато още преди 3 хиляди години. Траките се били едни от първите, които усъвършенстват методите за развъждането на сочно грозде. Още Омир загатва за тракийския пристанищен град Низо, откъдето са тръгвали кораби, натоварени с вино, предопределено за гърците, които обсаждали Троя.

Тогава лозовите листа и гроздове са били знак на благополучие, били са изобразявани на монети и други скъпи предмети. Предполага се, че в рамките на страната ни първо развъждането на лозя е почнало по долината на река Марица.

 Черно Грозде

Гроздето и гроздовият сок от древността до през днешния ден се употребява както в кулинарията, по този начин и в медицината и козметиката.

Установено е, че консумирането на грозде или дестилат от него има извънредно благотворно въздействие върху изтощени организми и такива, претърпели продължителни боледувания. Природолечителите предлагат горещо потреблението на грозде и при артрит, продължителен ревматизъм, сърдечни и други заболявания.

Гроздето има висока хранителна стойност. Оказва се, че един кг грозде има сред 3000 и 5000 джаула калории, това е повече от наличието на калории в сливите и картофите.

Всъщност един кг грозде може да достави на човешкия организъм към 30 % от дневната потребност от сила.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР