Според изнесените данни след скока на цените на топлоенергията от

...
Според изнесените данни след скока на цените на топлоенергията от
Коментари Харесай

Според синдикалисти: Инфлацията ще надхвърли шест процента

Според изнесените данни след скока на цените на топлоенергията от 1 юли, предстоящо ще има растеж в цените на парното и топлата вода от началото на 2022 година

От края на август до момента нарастването при бензина и дизела е надлежно с 3% и 3,5% до момента в който при пропан-бутана има даже двуцифрено нарастване от 9,9%. Годишният растеж при горивата към този момент осезаемо се усеща от семействата - по отношение на година по-рано бензинът и дизелът са поскъпнали с към 30%, а икономическият пропан-бутан с над 51%, съобщи настоящо.ком.

Наблюдава се и растеж на цените на питателните артикули по отношение на края на месец август. Динамиката се обуславя от сезонния темперамент на част от следените плодове и зеленчуци. Съответно при тях най-значителен растеж има в цената на дините - с над 26%, при прасковите с 6%, домати и зеле - с 4%, при брашното и захарта - с по 2%.

На годишна база се записва двуцифрен растеж на редица хранителни артикули:

с 10% са се нараснали цените на брашното и картофите, с 43% на олиото, с 16% морковите, с над 20% на доматите, краставиците и зелето, с 30% дините и прасковите, с 8% яйцата.

Като цяло инфлацията ще надвиши 6% и съгласно разбора на специалистите от КНСБ този развой няма по какъв начин да бъде спрян. От синдиката оферират да има интензивен растеж на заплатите - средногодишно с 12,5%. като още от 1 ноември минималната работна заплата да бъде увеличена на 700 лева, а от 1 януари 2022 година - на 764 лева Във връзка с това КНСБ отдава извънредно значение на директивата за съответни минимални работни заплати на Европейския съюз.

Друго умозаключение от отчета е да се приложи публична линия на беднотия в размер на 460 лева, посредством която да се изчислят всички заплащания за обществено подкрепяне на уязвимите групи.

Също по този начин да се преразгледат механизмите за целевата помощ за отопление, защото съвсем 2,3 млн. българи тази зима се чака да лимитират разноските си за отопление заради дефицит на средства. На фона на тази цифра енергийно подпомаганите семейства са в пъти по-малко - едвам 345 хил.домакинства.

Според КНСБ се постанова и разискване на ограниченията за финансова отплата на небитовите консуматори на електрическа енергия.

От синдиката припомниха, че по данни на SILC лицата под прага на беднотия са 23,8% или 1,66 млн. души. Синдикалистите упорстват за отбрана на приходите на уязвимите семейства, в това число на безработните с минимално обезщетение да се изплати спомагателен бонус от 120 лева за последните три месеца от годината.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР