Според фирмата за рисков капитал Atomico европейската технологична индустрия е

...
Според фирмата за рисков капитал Atomico европейската технологична индустрия е
Коментари Харесай

Европейските технологични компании са загубили $400 млрд. от стойността си

Според компанията за рисков капитал Atomico европейската софтуерна промишленост е изгубила над 400 милиарда $ от цената си през тази година. Общата пазарна оценка на всички обществени и частни европейски софтуерни организации е спаднала до 2,7 трилиона $. За съпоставяне, през 2021 година тя е била на равнища от 3,1 трилиона, сочат резултатите от изследването на Atomicо „ State of European Tech ”.

Данните акцентират тежката година за софтуерния бранш. Цените на акциите на компании, които преди време през ден чупеха рекоди за пазарна капитализация, през днешния ден са подложени на сериозен напън поради фактори като нестабилната геополитическа конюнктура и политиките на финансови ограничавания, които държавните управления по целия свят постановат в устрема си да лимитират вихрещата се инфлация.

Федералният запас и други централни банки покачват лихвените проценти и анулират тласъците, отпуснати по време на коронавирус пандемията, с цел да противодействат на инфлацията. Това принуди вложителите да преразгледат позициите си във връзка с губещите софтуерни компании, чиято стойност нормално се чака да нарасне в бъдеще.

" Годината беше сложна - войната в Украйна, инфлацията, повишението на лихвените проценти, геополитическото напрежение на целия европейски континент ", разяснява Том Вехмайер, сътрудник в Atomico, пред CNBC. " Това е най-предизвикателната макроикономическа среда след международната финансова рецесия. "

В резултата на това доста компании означиха внезапен спад в пазарната си капитализация. Пример за това е услугата Spotify, която като цяло се развива с естествени позитивни темпове. За последната година акциите на компанията са изгубили 60% от цената си.

Според отчета на Atomico, който се основава на количествени данни и изследвания в 41 страни, общото финансиране на европейски започващи предприятия с рисков капитал се чака да спадне до 85 милиарда $ през тази година. Това е с 18% по-малко спрямо над 100-те милиарда $, които европейските стартъпи набраха през 2021 година

Въпреки това тази сума е втората най-висока, вложена в миналото в европейската софтуерна екосистема на годишна база, показват от Atomico. Европейските софтуерни вложения счупиха върхове през предходната година, само че главната причина беше засиления интерес на американски вложители.

Обратно към корените

Според Atomico през тази година наклонността за най-вече външни вложители се е обърнала – вложените средства от американски фондове, които възлизат на стойност над 100 млн. $ през 2021 година, бележат отстъпление  от 22%.

През първата половина на 2022 година европейският софтуерен бранш е бил в напредък, като равнищата на вложенията към момента са били с 4% по-високи, в сравнение с в същия миг на 2021 година, твърди Atomico. През юли обаче вложенията стартират да се забавят – наклонност, която се ускорява в допълнение през август и септември. Оттогава насам месечните равнища на вложенията са приблизително към 3-5 милиарда $, което подхожда на равнищата от 2018 година

Темповете на основаване на еднорози също се забавят. Броят на новите компании с пазарна стойност над 1 милиарда $ спадна от 105 през предходната година до 31 през тази.

Регионът не е ваксиниран и против вълната от уволнения в софтуерния бранш. Базираните в Европа компании са съкратили над 14 000 чиновници тази година, което съставлява 7% от общия брой съкращения в международен мащаб, сочи отчета.

Тези резултати демонстрират, че европейската софтуерна промишленост не претърпява най-хубавите си времена. Къде поради акцента върху регулациите, къде поради присъщата консервативност на огромна част от европейските консуматори – тази наклонност се чака да бъде устойчива.

За положително или за зло – следва да разберем.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР