Според бившия министър и декан на Юридическия факултет на Софийския

...
Според бившия министър и декан на Юридическия факултет на Софийския
Коментари Харесай

Ще има ли нов главен прокурор? Топ юрист направи прогноза

Според някогашния министър и декан на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев даже актуалният основен прокурор Иван Гешев да бъде отхвърлен това няма да докара до мечтаните от реформаторите в правосъдната система промени. Има доста значим фактор за измененията и той се корени в състава на най-важния за системата орган - Висшия правосъден съвет (ВСС).

„ Ще бъде изработен сериозен опит за премахване на основния прокурор. Сметките, че този Висш съдебен съвет ще може да избере нов основен прокурор са мощно надценени и криви, тъй като и освобождението и назначението стават с укази на президента “, изясни Вълчев.
-->
Според него този Висш съдебен съвет, който по думите му е с от дълго време изминал мандат, няма каквито и да е учредения да прави огромни промени в правосъдната система.

Вълчев разяснява случилото се във вчерашния ден – изявленията на основния прокурор Иван Гешев и заместител основния прокурор Борислав Сарафов.

„ Това, което се случва, демонстрира няколко доста значими неща – огромният проблем на българската правосъдна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на основния прокурор. Смяната на човек от един пост в никакъв случай не взема решение проблемите в една система “, съобщи юристът.

По думите му методът на предложение и избор на основен прокурор не е добре фиктивен в Конституцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР