Според библейското предание, в тази свята нощ започват родилните мъки

...
Според библейското предание, в тази свята нощ започват родилните мъки
Коментари Харесай

Святата нощ и именниците

Според библейското поверие, в тази свята нощ стартират родилните страдания на Дева Мария и е начало на Христовото рождение. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия наследник - Иисус Христос.

Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите назовават " Малка Коледа ", " Суха Коледа ",  " Детешка Коледа " или по-рядко - " Мали Божич " и " Крачун ".

Върху трапезата на Бъдни вечер се подреждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Празничната маса включва ритуален самун, наименуван " Боговица " или " вечерник ".

Той е забъркан с " мълчана вода " от момата или от млада младоженка, а брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на равнищата и на домашните животни.

Вечерята стартира с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, с цел да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от фамилията.

Днес завършват и четиридесетдневните Рождественски пости.

Освен Бъдни вечер, на 24 декември честваме и имен ден, защото почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения.

Тя е дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил шеф на Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с блестящо обучение и хубост. Родителите й се надявали да обезпечат нейното бъдеще посредством сватба с един от знатните и богати момци по това време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР