Според анализаторите на Reuters европейците сега трябва да плащат много

...
Според анализаторите на Reuters европейците сега трябва да плащат много
Коментари Харесай

Reuters за ситуацията с газа: На Европа й остана само да се моли

Според анализаторите на Reuters европейците в този момент би трябвало да заплащат доста за полутечен природен газ (СПГ), да се молят за мека зима тази година; и понижаване на потреблението на сила, защото всяко „ изключително състояние “ в енергийната инфраструктура или по-нататъшно понижаване на съветските газови доставки ще направи енергийните правила и спиранията на тока неизбежни тази зима. Вече доста дребните доставки могат да бъдат понижени съвсем до 0, в случай че Газпром извърши опасността и наложи наказания на украинската енергийна компания Нафтогаз.

Но единствено оцеляването през зимата не е задоволително. Дори да съумеят да се оправят без спирания и да не замръзнат изключително мощно, през лятото и есента на 2023 година ще би трябвало да решат още по-трудна задача - да запълнят с газ подземните складове за газ (ПГХ).

Тази година обединена Европа като цяло съумя много сполучливо да се оправи със задачата - да запълни ПГХ до 1 ноември с най-малко 80%. Сега, три седмици преди ноември, складовете са цялостни приблизително към 90% в цяла Европа.

Това, несъмнено, не е малко достижение, само че окончателното прекъсване на газопровода „ Северен поток 1 “ след терористичната офанзива в края на септември въпреки всичко остави огромна празнота, която е извънредно сложна за запълване макар възходящите доставки на „ синьо гориво “. ” от различни снабдители.

Според разбора на английската консултантска компания FGE в този момент дефицитът на газ в Европа е почти 15% от междинното зимно търсене. Това значи, че с цел да оцелеят повече или по-малко удовлетворително идната зима, европейците би трябвало да пестят сила и да понижат потреблението на газ.

„ Ситуацията остава доста нежна ", споделя Кюнет Казокоглу от FGE.

„ В края на септември битовото ползване на газ в Германия скочи до мартенски върхове заради идването на леден въздух. Потреблението на газ е с 14% над междинното за последните четири години (2018-2022 г.). Това съставлява опасност ", твърди той.

Газовият недостиг е най-тежък в Германия, която е освен най-голямата стопанска система в Европа, само че и най-големият (до 24 февруари) покупател на съветски газ на континента. Не е изненадващо, че в този момент Берлин се държи толкоз интензивно и прави един след различен опит да отбрани популацията и промишлеността.

Европа разчита на СПГ и доста усили своя импорт. Въпреки това, той би трябвало да издържи на мощна конкуренция на международния пазар от азиатски компании и страни.

Освен това конкуренцията може в допълнение да се ускори, в случай че тази година добре познатият метеорологичен феномен „ Ла Ниня “ внезапно усили търсенето на газ в Азия.

Нарастващата конкуренция значи и по-високи цени на газа. През последните дни и седмици, откакто европейците сполучливо изпълниха ПГХ, цените на газа паднаха доста, само че все пак главните холандски фючърси в този момент са с 80% по-скъпи, в сравнение с по същото време предходната година.

Анализаторите от консултантската компания Refinitiv считат, че северозападната част на Европа, в това число Германия, ще може да внесе 18 милиарда кубически метра повече СПГ тази зима и да докара общия импорт до 52 милиарда кубически метра, което е с 5,5% повече от 2021 година

Доставките на газ по тръбопроводи от Азербайджан, Норвегия и Северна Африка също са нарастнали, само че даже като се вземе поради този растеж, доставките му са надалеч под размерите, доставяни преди този момент от Русия.

За съпоставяне: потенциалът на двата стадия на Северен поток е 110 милиарда кубически метра. Това трябваше да е задоволително, с цел да покрие 30% от потребността на Европа от „ синьо гориво “.

Сега Русия доставя на Северозападна Европа 86 милиона кубически метра газ на ден през Полша и Украйна. Това е 76% по-малко от 360 милиона м3/на ден, доставени по тези направления предходната година.

Ако доставките на съветски газ останат на сегашните равнища, съгласно анализаторите, Европа е изправена пред дефицит на газ от 155 милиона кубически метра дневно. Изчислението е направено въз основа на среднодневното ползване на газ на континента през септември-март през 2017-21 година, което е 930 милиона м³/д.

Европейските страни се споразумяха да понижат потреблението на газ тази зима с 15%, или общо 50 милиарда м³. Ако това може да се реализира, което, съдейки по това, което се случва в този момент в Германия, ще бъде мъчно постижимо, тогава до края на зимата ще има ок. 55 милиарда м³.

Зареждането им за идната зима, зимата на 2023-2024 година, ще бъде възпрепятствано от неналичието на съветски газ, който Европа получи тази година преди Газпром да понижи доставките през лятото. Изводът е елементарен: има доста огромна възможност за понижаване на доставките на газ, само че в това време търсенето на сила, в случай че намалее, явно не е задоволително.

Търсенето на газ от промишлеността е намаляло заради доста високите цени на газа. В резултат на това предприятията от химическата, металургичната и други енергоемки браншове всеобщо стопират да работят.

Индустрията се оправя със задачата да понижи потреблението, само че популацията, съгласно Федералната организация за енергийни мрежи на Германия, най-малко до момента в който освен не понижава, само че и се усилва.

Друг проблем пред европейския енергиен бранш е, че континентът е доминиран от остарели атомни електроцентрали. През лятото беше оголен още един сериозен проблем: сушата тази година доста внезапно понижи производството на нуклеарна сила във Франция заради компликации при охлаждането на реакторите.

Refinitiv има вяра, че търсенето на газ, от който се генерира електричество, може да бъде до 30% по-високо тази година за енергийните и комуналните компании спрямо предходната година.

Англия не е част от Европейски Съюз. Тя не е купувала газ от Русия, а получава сила от континента. Сега, заради дефицита му на континента, се чакат дефицит с спиране на тока през зимата на Британските острови.

Разбира се, последователно, с течение на времето, обстановката ще се възстановява, само че това ще се случи, съгласно анализатора на Bank of America Франсиско Бланш, не по-рано от 5-10 години.

„ Европа би трябвало да заплаща за газ и да се моли за мека зима “, поучава той европейците.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР