Според анализ на организацията с нестопанска цел Oxfam International най-богатият

...
Според анализ на организацията с нестопанска цел Oxfam International най-богатият
Коментари Харесай

Най-богатият 1% замърсява колкото 2/3 от световното население

Според разбор на организацията с нестопанска цел Oxfam International най-богатият един % от международното население е виновен за същото количество въглеродни излъчвания, колкото и най-бедните 2/3 от популацията на света, или пет милиарда души.

Макар че битката с климатичната рецесия е общо предизвикателство, не всички са еднообразно виновни и държавните политики би трябвало да бъдат съобразени с това, декларира пред AFP Макс Лоусън, съавтор на отчета:

" Колкото по-богат сте, толкоз по-лесно е да намалите както персоналните си, по този начин и капиталовите си излъчвания. Нямате потребност от третата кола или от четвъртата отмора, или не е належащо да инвестирате в циментовата индустрия ".

Докладът Climate Equality: A Planet for the 99% се основава на проучване, направено от Стокхолмския институт за околната среда (SEI), и преглежда излъчванията от потреблението, свързани с другите групи от позиция на приходите, до 2019 година

Той е оповестен в миг, когато международните водачи се приготвят за срещата на върха COP28 в Дубай по-късно този месец. Нарастват опасенията, че ограничението на дълготрайното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища скоро може да се окаже невероятно за реализиране.

Сред главните заключения от това изследване са, че най-богатият един % в международен мащаб - 77 милиона души - са виновни за 16% от световните излъчвания, свързани с тяхното ползване. Това е същият дял, който имат 66% от най-нископоставеното от позиция на приходите население, или 5,11 милиарда души.

Прагът на приходите за попадане измежду единия % е поправен по страни, като е употребен паритет на покупателната дарба - да вземем за пример в Съединени американски щати прагът е 140 000 $, до момента в който в Кения еквивалентът му е към 40 000 $.

Анализите в границите на обособените страни също удостоверяват тази картина. Например във Франция най-богатият един % отделя толкоз въглеродни излъчвания за една година, колкото най-бедните 50 % за 10 години. Като изключим въглеродните излъчвания, свързани с вложенията му, Бернар Арно, милиардерът, създател на Louis Vuitton и най-богатият човек във Франция, има 1270 пъти по-голям въглероден отпечатък от този на междинния французин, показва още AFP, базирайки се на отчета.

Основното обръщение съгласно Лоусън е, че политическите дейности би трябвало да бъдат прогресивни.

" Смятаме, че в случай че държавните управления не вкарат прогресивна политика във връзка с климата, при която от хората, които отделят най-вече излъчвания, се изисква да създадат най-големите жертви, в никакъв случай няма да реализираме задачите си в тази област ", сподели той.

Тези ограничения биха могли да включват да вземем за пример налог върху полетите повече от 10 пъти годишно или налог върху незелените вложения, който да е доста по-висок от този върху зелените вложения.

Въпреки че актуалният отчет се концентрира върху въглеродните излъчвания, свързани единствено с самостоятелното ползване, " персоналното ползване на свръхбогатите е засенчено от излъчванията, произлизащи от техните вложения в компании ", се показва още в отчета.

Не на последно място, вероятността милиардерите да влагат в замърсяващи браншове е два пъти по-голяма, в сравнение с междинната стойност за Standard & Poor 500, демонстрират предходни проучвания на Oxfam.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР