Споразумението за приятелство и сътрудничество с България с такова съдържание,

...
Споразумението за приятелство и сътрудничество с България с такова съдържание,
Коментари Харесай

Бивш македонски президент попиля договора с България

Споразумението за другарство и съдействие с България с такова наличие, изключително с формулировката за "обща история “ и сформирането на смесена историческа комисия с мандат да бъде съдия за исторически събития и персони, беше огромна неточност, съобщи някогашният президент Бранко Цървенковски на полемика, проведена от Съвета на посланиците на тематика "Предизвикателствата на македонската външна политика ", заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Според Цървенковски Договорът освен не реши нито един въпрос, а в противен случай, отвори кутията на Пандора и сътвори основа за цяла поредност от претенции от България, които, както той акцентира, „ дотам засягат нашите националната еднаквост и история, че компромис просто не е вероятен “.

Отношенията с Гърция след подписването на Преспанското съглашение съгласно него са несравнимо по-добри от преди подписването на съглашението, а тъкмо противоположното, съгласно него, връзките с България са несравнимо по-лоши след подписването на съглашението.

Тезата, която беше пласирана в обществото, че не преговаряме за националната еднаквост, а за историята ще се договорим, е в основата си неуместна. Всяка национална еднаквост е резултат от исторически развой, който се основава на избрани исторически рубежи, събития и персони. "Ако тези основи ви бъдат отнети и оповестени за непознати, от националната еднаквост не остава нищо с изключение на празна изразителност, акцентира Цървенковски.

Той засегна и изявлението на българския президент Румен Радев по време на визитата му в Берлин, че няма да позволен македонизма да влезе в Европейски Съюз, като акцентира, че не можем и не би трябвало да се отхвърляме от македонизма.

Предвид големите и непреодолими разлики сред позициите и "червените линии " от двете страни, съгласно мен единственото допустимо решение на този спор е, бих го нарекъл "асиметрично " пояснение на историята и въпросите за идентичността, произлизащи от нея, т.е. всяка страна да си резервира правото на лично виждане и това да не съставлява спънка за двустранни или многостранни връзки. Дали и по кое време е допустимо такова нещо не знам. Но това, което знам сигурно е, че би трябвало вечно да се прекъсне с практиката, която съществува през последните 4-5 години, на елементарно и безпочвено усилване на упованията, че решението е на хоризонта и едвам не се е случило. Големите, само че неосъществени упования водят до огромни разочарования, сподели Цървенковски.

Според него македонската общност би трябвало да бъде готова както от държавното управление, по този начин и от опозицията, че блокадата от страна на България може да продължи дълго и по тази причина няма да започваме договаряния с Европейския съюз.

Цървенковски счита, че ветото на България ще бъде повторено на идната среща на върха на Европейски Съюз през юни.

Винаги съм вярвал, че за нас процесът на договаряния за присъединение към Съюза е също толкоз, в случай че не и по-голям от самия акт на приемане на пълноправно участие, тъй като през последните 30 години самостоятелност на Македония сподели, че за жалост няма задоволително мощна политическа воля за осъществяване на каквато и да е основна промяна, в случай че няма тласък или напън извън, сподели Цървенковски и добави, че би трябвало да намерим личните си сили и ясно консенсусна политическа воля и решителност да изпълним измененията в страната, не тъй като Брюксел ги изисква от нас, а тъй като имаме потребност от това.

Цървенковски разкритикува остро всички институции, които съгласно Конституцията на страната ни дават отговор за основаването и провеждането на външната ни политика, и се отнася и за отношението към нашата дипломатическа мрежа.

Постоянно се повтаря от всички институционални равнища, както от държавното управление, по този начин и от опозицията, че Съединени американски щати са най-важният ни стратегически сътрудник. Подчертава се сега на подписването на Споразумението за стратегическо партньорство или по време на което ще се води стратегическият разговор за задълбочаване на партньорството, с цел да се завоюват избрани политически точки в обществото. А в този момент вижте идващия парадокс. Македония няма дипломат във Вашингтон от 4,5 години. Това е безусловно безконтролно и неприемливо. Но има и по-лошо. Република Македония на два пъти си разреши да номинира претенденти, които не бяха признати от Съединени американски щати. Това е първият сходен случай в историята на самостоятелната и суверенна македонска страна, и то във връзка с най-мощната, най-влиятелната страна в света, в същото време и наш, както споделяме, най-съществен стратегически сътрудник. Щетите, които с сходни безотговорни дейности се нанасят върху репутацията на Република Македония, са големи, акцентира Цървенковски на форума, проведен от Съвета на посланиците.

След встъпителните речи на ръководителя на Съвета на посланиците Мухамед Халили и някогашния президент Цървенковски се организира спор, в който те се изрекоха някогашни посланици и професори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР