Споразумението за борба с климатичните промени, сключено в Париж, е

...
Споразумението за борба с климатичните промени, сключено в Париж, е
Коментари Харесай

Американски град спря изграждането на соларна ферма, защото щяла да източи Слънцето

Споразумението за битка с климатичните промени, подписано в Париж, е успех за човечеството, само че широкоразпространената необразованост по тематиката заплашва да провали всичко. То не е единствено мотив за подбив – може съществено да попречи за постигането на избрани енергийни цели. Така да вземем за пример, един град в Съединени американски щати към този момент попречва построяването на слънчева плантация от опасения, че тя ще източи слънчевата сила.

Нека първо да поясним няколко неща. Соларните панели не изсмукват слънчевата сила. Също както вятърните ферми не лишават планетата от вятър. Всичко се крие в името: възобновимите източници на сила не се изчерпват като фосилните горива; просто се възползваме от това, което е налично, без да го изразходваме. Вятърните турбини и слънчевите панели не са вакууми, нито отклоняват сила от други системи. Фотоните непрекъснато заливат планетата ни. Не можем да ги изразходим.

Сега да се върнем към неуместната история, която ще ви накара да се плеснете с ръка по челото. В Удленд, Северна Каролина, градският съвет е отхвърлил предложение за преобразяване на парче земя в място за създаване на слънчева плантация. Не единствено това, само че на същата среща е гласувана и всеобща възбрана върху такива уреди, макар обстоятелството, че преди този момент е обещано позволение за построяването на три такива, а едната плантация даже е приключена.

С 3 на 1 гласа, членовете на градския съвет са отхвърлили предлагането за слънчевата плантация въз основата на недоволства от жителите. Джейн Ман да вземем за пример, пенсионирана учителка, изразила опасенията си, че растителността в района ще пострада, тъй като ще се наруши фотосинтезата – развой, изискващ слънчева светлина. Доводите й са основани на мъртви растения, които видяла към слънчеви панели. За страдание, тя не е единствена: други хора се опасяват, че фермата ще изсмуче слънчевата сила.

Ман загатнала и за по-високия % раково заболели в района, както и обстоятелството, че никой не е потвърдил, че това не се дължи на инсталирането на слънчеви панели. Макар УВ радиацията да е канцерогенна, слънчевите панели не въздействат на количеството УВ лъчи към тях.

Това не са единствените опасения на жителите – те също се опасяват от резултата, които имат такива ферми върху цената на парцелите и стопанската система. В общество, където е публикувано отричането на климатичните промени, сериозен ход би трябвало да е образоването и информирането на хората.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР