Споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата

...
Споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата
Коментари Харесай

България и Израел ще си сътрудничат в областта на водите

Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Държавата Израел за съдействие в региона на водите подписаха през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и посланикът на Израел в страната ни Н. Пр. Йорам Елрон, оповестяват от районното министерство.

На церемонията е участвал и изпълнителният шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД Илиян Илиев.

По-рано през днешния ден Министерският съвет утвърди плана на съглашение.

Документът ще даде нови, по-широки благоприятни условия за съдействие с Държавата Израел, която е еталон  за ръководство на водите, отбелязва министър Петя Аврамова по време на церемонията. България към момента не е решила казуса с водоснабдяването, пречистването, загубите на вода по водопреносната мрежа и нейното наново потребление. " Убедени сме, че редица въпроси изискват многостранно съдействие, тъй като се намираме във време на климатични промени и би трябвало да пазим този скъп запас – водата. Споразумението ще открие „ зелен “ кулоар за по-интензивното използване на новаторски решения и технологии. Голям интерес за нас съставлява и потреблението на интелигентни системи за ръководство на ресурсите, в това число оптимизация на водната мрежа, сателитен мониторинг и други ", добавя районният министър.

Имаме доста опит и научни достижения в областта на потребление на водите, които на драго сърце ще споделим с вас, споделя Н. Пр. Йорам Елрон.

България разполага с ВиК мрежа, която е дълга над 90 000 км и огромна част от нея към този момент е мощно амортизирана. Необходимо е намиране на нови благоприятни условия за питейно битово-водоснабдяване за районите с лимитирани запаси, както и решение на проблемите, свързани с климатичните промени, без да се надвиши прагът на обществена търпимост на цената на услугите. Отрасълът се нуждае както от изследване на положителни практики и модели за ръководство, по този начин и от асимилиране на авангардни технологии. Водеща в този аспект е Държавата Израел, която е пример за дейно потребление на водните запаси посредством добра организация и необятно приложение на новите технологии.          

Дейностите за съдействие според съглашението могат да включват: създаване на по-добри връзки във водния бранш сред двете страни, които могат да обезпечат нови резултати в развиването на водната промишленост посредством фокусиране върху международните пазари, продан на опит, ноу-хау, положителни практики, научна и техническа информация и данни за водите. Предвижда се опция за взаимно образуване на семинари, уъркшопи и срещи с присъединяване на учени, специалисти, лица, виновни за взимането на решения, и други от двете страни, както и партньорства в професионалната, научната, просветителната и обучителната сфера за създаване на нужните умения за водните браншове в двете страни. Ще могат да се подхващат дейности за създаване на потенциал и действия за техническа помощ, както и за идентифициране на източници на интернационално финансиране на планове.

Споразумението ще бъде стъпка към осъществяване на Резолюция A/RES/70/1 на Организация на обединените нации по отношение на задачите за стабилно развиване и по-конкретно Цел 6: Гарантиране на наличност и стабилно ръководство на водите и канализация за всички.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР