Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви

...
Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви
Коментари Харесай

Борел: Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян

Спорът сред София и Скопие би трябвало да бъде преодолян, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността, Жозеп Борел, след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел, съобщи БТВ.

Има мощна воля и политическа решителност у Съвета да даде подтик, с цел да се избегне допустима рецесия, в случай че до края на френското председателство не бъде открито решение. Поставям период - в случай че не стане до края на френското председателство, ще би трябвало да призная, че ще има мощна рецесия в връзките ни със страните от Западните Балкани. Затова ще създадем всичко по силите си, ще оказваме целия вероятен напън, с цел да могат двете страни да реализират единодушие, добави Борел.

Европейски Съюз желае от Западните Балкани да подхождат по-стратегически към вътрешните проблеми, към промените и откритите двустранни въпроси, добави той след днешния взаимен обяд на външните министри от Европейски Съюз и от страните от района. Съществува визията, че би трябвало да стартираме договаряния със Скопие и Тирана неотложно, означи Борел и посочи, че персонално е поел сходно заричане.

Той разясни, че в района се популяризира интензивно съветска агитация и дезинформация. Борел похвали страните от Западните Балкани, които ползват напълно европейските наказания и прикани останалите, като Сърбия, да сторят същото, тъй като запазването на връзки с режима в Кремъл и с Европейски Съюз по едно и също време повече не е съвместимо. Неутралитетът през днешния ден, при войната в Украйна, е неверно разбиране, заключи той. В отговор на въпрос Борел посочи, че няма връзка сред предстоящите договаряния със Скопие и Тирана, и въпроса за кандидатурата на Украйна за Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР