Спомняте ли си една детска игра, наречена Нерви. Всички деца

...
Спомняте ли си една детска игра, наречена Нерви. Всички деца
Коментари Харесай

Синдромът на мишката

Спомняте ли си една детска игра, наречена „ Нерви ”. Всички деца се подреждат на пейката и слагат ръце на бедрата на другарчето до себе си. След това се стартира верижно потупване надлежно с лява ръка един път, с дясна – два пъти. Да си победител е въпрос на централизация и успокоение. Бързината на действието и ръката на индивида до теб обаче те объркват, а сбъркаш ли – изгаряш. След доста часове такава игра ръцете ни продължаваха да потропват даже когато към този момент си бяхме у дома. Синдромът на мишката доста наподобява на тази „ нервна ” игра. Той е един от тиковете на актуалното общество. Заради непрекъснатата работа с мишката на компютъра, ръката " запомня " ситуацията си и застава по този начин даже тогава, когато си почива. Пръстите инстинктивно кликат, когато желаеме да потвърдим нещо, или се движат, барабанейки по масата, все едно изписват по клавиатурата това, което изговаряме.

Синдромът на мишката е проблем с контрола върху мускулите на ръката. Нарича се синдром, тъй като е общ брой от няколко прични и последици – дифузни болки в дланта, пръстите и рамото, които стартират и се ускоряват от активността, обвързвана с работата с компютърната мишка. 10 000 кликвания с мишката на ден се равняват на към 2 000 000 придвижвания на пръстите годишно. Когато мускулите са напрегнати от дейната работа, притискат стените на вените, което пък нарушава циркулирането на кръвта. За да действат вярното напрегнатите и изморени от работа мускули, имат потребност от към 50% повече О2, в сравнение с тези, които са отпочинали. Напрягането на мускулите на ръката и държането й в една и съща позиция в продължение на часове, подсигурява болежка дълго време откакто работния развой е завършил. Синдромът на мишката има занимателно име, само че следствията от него не са по никакъв начин занимателни, по тази причина той не трябва да се подценява. На всеки четирима индивида в един офис, оплакали се от разбиране на врата поради работата на климатика или застояването пред компютъра, дават отговор двама, оплакали се от улавяне на ръката.

Честите почивки са най-хубавият вид за справяне с казуса. При интензивна работа с компютър лекарите предлагат пауза и оживление на всеки час. Най-лесното, което може да се направи, е да разтръскате ръцете си, до момента в който те висят отпуснати надолу. Масажите, които усъвършенстват кръвообръщението, също работят благотворно. Разтривайте в посока от основата на дланта към върховете на пръстите. За това, че са схванати и имат потребност от отмора, приказва и изстудяването на крайниците. Особено релаксиращо работи стискането на антистрес фигурки. Обикновено това са меки дунапренени топчета. В различен вид се срещат и под формата на разнообразни силиконови животни (прасенца или мишки), цялостни с вода или друга течност. Стискането им е занимателно, тъй като всяко придвижване води до смяна на физиономията на животното – то уголемява дупето или очите си. Забавният детайл е справедлива причина фигурката да бъде стискана по-често и по този начин ръката да си почива. Ако се работи на преносим компютър, е целесъобразно по-честото потребление на тъчпада или клавишните комбинации. Функциите на тъчпада са същите като тези на мишката, просто е въпрос на привикване да се работи по малко по-различен метод.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР