Спомням си като учител как се откриваше новата учебна година

...
Спомням си като учител как се откриваше новата учебна година
Коментари Харесай

Когато във всяко село имаше училище и детска глъч

Спомням си като преподавател по какъв начин се откриваше новата образователна година в тези далечни 1951 година, 1952 година Само 3-4 години преди този момент там бяха открити учебни заведения, неграмотността се ширеше измежду млади и остарели, децата идваха на учебно заведение със остарели дрешки, с ушити торбички от майките си, невиждали тогава нито телевизия, неслушали радио, само че щастливи, че в торбичките им има читанка и тетрадки, с цел да пишат и четат, да считат. Такава бе насладата на децата ни в забутания и зарязан регион на България – Ивайловградския регион.

 Сега е друго. В чантите на учениците има остарели и нови учебници, черно-бели и цветни, за възпитаници от “първа и втора ” класа като във влаковете. Кой е измислил още от детска възраст да разделя децата на небогати и богати, на кадърни и некадърни? В първи клас тази година не постъпиха хиляди деца, тъй като тях ги няма в България. Те и техните родители са в чужбина, гурбетчии да прехранват фамилиите си. В стратегиите липсват доста творби, които са значими за патриотичното образование, отхвърлиха Ботев и Вазов и други творби, кражбите и побоите в учебно заведение са всекидневие, царува пренебрежение към учителите, липса на патриотично образование, опиати още от детска възраст.

 Аз, юноша на 19 години, щом приключих гимназия, бях назначен за постоянен преподавател в с. Горско, Ивайловградски регион, на самата българо-гръцка граница. Там обикнах тази специалност и цели 34 години съм работил като преподавател. Във всяко населено място в близост имаше учебни заведения, открити след 9 септември 1944 година, имаше живот, чуваха се детски гласове и песни. През деня учеха децата, а вечерта на чиновете сядаха бащите и братята им. Възпитавахме децата да обичат труда, да се учат добре, да бъдат почтени и да приказват единствено истината, да обичат родината си България, от тези деца израснаха положителни жители и патриоти. Сега в цялата Ивайловградска община има единствено 3 съществени учебни заведения, а бяха 7-8...

Автор: Димитър Христов-Байкала, Бургас

Инфо: www.socbg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР