СподелиПрезидентът на Китай Си Дзинпин ще посети Европа следващата седмица

...
СподелиПрезидентът на Китай Си Дзинпин ще посети Европа следващата седмица
Коментари Харесай

Си Дзинпин ще посети Франция, Унгария и Сърбия в първото си европейско посещение от 5 години

Сподели
Президентът на Китай Си Дзинпин ще посети Европа идната седмица за първи път от пет години на обиколка, която ще обхване невероятната тройка Франция, Унгария и Сърбия.

Посещението е в миг, е който Китай упорства да избегне комерсиална война с Европейски Съюз, до момента в който отношението към Пекин в блока се втвърдява след голям брой шпионски кавги и продължаващата поддръжка на Китай към Русия и нейната война в Украйна.
Първата спирка на Си ще бъде Париж.
В понеделник той ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Китайското управление много ясно съобщи какво желае. Си ще се концентрира върху лобирането против антисубсидийните изследвания на Европейски Съюз, изключително върху електрическите транспортни средства (EV) и върху стабилизирането на двустранните връзки “, сподели Абигаел Васелие, шеф по външните връзки в Merics, немски мозъчен концерн, фокусиран върху Китай.

През септември, в забележки, ориентирани към Китай, фон дер Лайен сподели, че международните пазари са „ наводнени с по-евтини електрически коли, цени се поддържат изкуствено ниски от големи държавни дотации “. Изказването провокира необятно безпокойствие в Пекин, който го счита за незаслужено и политически стимулирано.

В четвъртък комерсиалният началник на Европейската комисия загатна, че до месец юни могат да бъдат наложени цени върху китайските електрически автомобили, след започване на следствие на държавна поддръжка за производството на електрически коли в Китай. Крайният период за налагане на ограниченията е 4 юли.

„ Китай не може да си разреши да има от ден на ден и повече ограничавания за европейския пазар, само че в това време няма оферта за Европа в този миг “, добавя Васелие.

Това е по този начин, тъй като едно от отдавнашните претенции на Европа, и на Макрон, към Китай е Си да окаже напън върху президента на Русия Владимир Путин да приключи войната в Украйна.

„ Две години след началото на войната европейците схванаха, че това няма да се случи “, споделя Васелие.

Проф. Шен Дингли, основан в Шанхай академик по интернационалните връзки, споделя, че за Китай въпросът за Тайван е бил по-голям от този за Украйна.

Макрон, фон дер Лайен и Си се срещнаха за последно персонално през април предходната година, когато и тримата бяха на посещаване в Пекин.

Макрон, който дойде с бизнес делегация от 50 души и си потегли с 18 съглашения за съдействие, подписани сред френски и китайски компании, провокира стихия, когато сподели пред кореспонденти, че Европа не би трябвало да става „ почитател на Америка “ по въпроса за Тайван. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал, че Съединени американски щати ще защитят Тайван военно при опит на Китай за анексия.

„ Когато френският президент посети Китай предходната година той сподели доста ясно: по въпроса за Тайван Франция би трябвало да има своя лична самостоятелна позиция “, споделя Шен. „ Китай прави оценка позицията му. “

Личните връзки сред Си и Макрон се скрепиха предходната година, когато китайският президент заведе френския си сътрудник на рядко пътешестване до Гуанджоу, град в Южен Китай. Следващата седмица Макрон ще върне услугата с посещаване в От-Пиренеи, планински район на Франция.

Но макар персоналната химия сред Си и Макрон, „ водачите на китайската комунистическа партия нямат другари. Те имат ползи “, споделя Чарлз Партън, старши помощник в Royal United Services Institute и някогашен английски посланик в Китай. „ Това е метод безмилостно да прокарват напред личните си ползи. “

Разследването на Европейски Съюз за хипотетична държавна поддръжка за автомобилната промишленост е едно от поредицата, стартирани от Брюксел по отношение на доставките за Европа. Сред тях са и медицински устройства и вятърни турбини, които се продават на 50% от цената на създадените в Европа – от дълго време считани за водещи в бранша. Китай твърди, че комерсиалните следствия са политически стимулирани и единственият губещ в тарифната война би бил потребителят.

Акцентът върху двустранните връзки идва, откакто връзките на Китай с Европейски Съюз стават все по-обтегнати. В Европейски Съюз също има опасения по отношение на дезинформацията и задграничната интервенция, свързани с ареста на помощник на немския евродепутат от AfD Максимилиан Крах по съмнение за шпионаж в интерес на китайците.
Си ще посети и един от най-близките си съдружници в Европа, премиера на Унгария Виктор Орбан.
Отношенията сред Китай и Унгария стават все по-тесни през последните години. През февруари Китай предложи задълбочаване на връзките си с Унгария, пренасяйки към този момент уютните си връзки оттатък икономическата сфера в съглашение за съдействие в региона на сигурността, което провокира безпокойствие в други страни от Европейски Съюз. В Унгария към този момент е най-голямата база на Huawei отвън Китай, а страната скоро ще бъде хазаин на първия европейски цех на автомобилния производител BYD.

В подмяна на това Орбан е гласен покровител на Китай на интернационалните конгреси. На няколко пъти Унгария се опълчи на оферти на Европейски Съюз, критикуващи Китай във връзка с правата на индивида.
Най-символичната спирка от обиколката ще бъде визитата на Си в Белград
Тя ще съвпадне с 25-ата годишнина от бомбардировката на Съединени американски щати против китайското посолство в сръбската столица. Инцидентът, при който бяха убити трима китайски публицисти, провокира голям скок на антиамериканските настроения в Китай. Той  втвърди враждебността на Китай към НАТО, защото ударът се случи по време на бомбардировките на алианса над Югославия.

Враждебността на Китай към НАТО е част от повода, заради която Пекин поддържа поддръжката си за Москва след нахлуването в Украйна. Посещението на Си ще „ подсети на света, че макар че Китай и Сърбия са географски разграничени от евразийския континент, те споделят едни и същи ползи в региона на сигурността. Трябва да засилим нашето съдействие, с цел да преодолеем заканите за сигурността от Съединени американски щати и НАТО “, сподели Шен.

Посещението в Белград не е толкоз значимо стратегически, колкото срещите в Париж и Будапеща. Но, споделя Партън, „ то дава отговор на графика и съответствува с техните желанията и ползите на Китай да подчертае американското държание. “
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР