СподелиПредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отговори на българския премиер Димитър

...
СподелиПредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отговори на българския премиер Димитър
Коментари Харесай

Водачът на ВМРО-ДПМНЕ: Не виждам какви отстъпки е направила България за Северна Македония

Сподели
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отговори на българския министър председател Димитър Главчев. Припомняме, че Главчев сподели във връзка изборите в Северна Македония, че България повече отстъпки няма да прави.

„ Аз не виждам от какво България е отстъпила. Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен контракт е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. Добросъседските връзки са напълно друго нещо и си има интернационалните критерии какво значат добросъседски връзки. Аз приказвам за двустранен контракт, покажете ми различен подобен образец. Няма. Аз съм подготвен да потегли и на всички места по света да обосновавам нашите позиции ”, уточни Мицкоски.

Димитър Ковачевски се е обадил на Християн Мицкоски, с цел да му честити изборната победа, заяви ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ, който най-вероятно ще получи мандата за сформиране на новото държавно управление на Северна Македония, заяви Българска телеграфна агенция.

По думите му с постигнатия си резултат обединението на партии на албанци „ Заслужава си “, опозиционна на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), може да бъде благонадежден сътрудник в бъдещото държавно управление, което ще управлява обединението, ръководена от ВМРО-ДПМНЕ. Мицкоски добави, че до конституирането на Народното събрание на 28 май ВМРО-ДПМНЕ желае да си обезпечи поддръжката на най-малко 61 депутати, тъй като има сигнали от хора от други обединения, които „ могат да клонят ” към тях. Целта е дружно със „ Заслужава си ” да имат 74 или 75 депутати в 120-местния парламент на Северна Македония.

В отговор на въпрос дали ВМРО-ДПМНЕ беседва с „ Левица “ и ЗНАМ, които ще имат по петима депутати в бъдещия парламент, Мицкоски съобщи, че диалозите ще се водят с всички партии, както и с всички депутати за „ визиите и политиките, които бъдещото държавно управление възнамерява да осъществя ”. Той обаче посочи, че не чака от ДСИ да създадат смяна в позицията си и да поддържат политиката им.

От ВМРО-ДПМНЕ оповестиха рамката, в която ще водят диалозите за възможна бъдеща коалиция за ръководство. Един от правилата в нея е дефиниран като „ реализация на стратегическия интерес за европейска интеграция посредством разговор и съблюдаване на правила ”, а в отговор на въпрос за измененията в конституцията на страната, които са изискване за начало на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз, отговори, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ ”по този въпрос е ясна ”.

„ Не виждам какво е толкоз ужасно откакто имаме анекс към Договора за другарство и добросъседство с България, да имаме още един анекс към него, в който да забележим какви правила ние ще представим и с какво ние ще влезем в тези диалози. С такава идея, като сегашната, ние нямаме желание да го поддържаме. Не влизаме в този развой за политическа гимнастика или да покажем какъв брой сме твърди. Ние не имаме вяра, че това е същинският развой (на присъединение към ЕС). Защото, с цел да бъде същински този развой, от другата страна би трябвало да имаме показан явен проект. Ние нямаме явен проект с изключение на гола изразителност, че би трябвало да им имаме вяра. Но, чакайте, господа, ние ви имаме вяра повече от две десетилетия ”, съобщи Мицкоски. Той разясни, че въпреки всичко приказва за Европейски Съюз, тъй като „ Европейски Съюз води този развой, а България е част от това ”.

Политици от желания съдружен сътрудник на ВМРО-ДПМНЕ „ Заслужава си ” (ВРЕДИ) неколкократно са заявявали, че приемането на измененията в конституцията, с цел да продължи Северна Македония по европейския път, са тяхното изискване, с цел да вземат участие в държавното управление. Попитан дали това не е проблем за него, Мицкоски съобщи, че не желае да прави контракт „ в дух на ултиматуми ”,и в случай че ВМРО-ДПМНЕ почита гласоподавателите на „ Заслужава си ” и те би трябвало да почитат гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Не бих желал да изпаднем в обстановка, в която ще преговаряме с ултиматуми. Това е грешно… Никой не е срещу европейското бъдеще, в противен случай, само че не мога да приема, че това, което е сложено на масата или го приемаш или го оставяш. Това е ултиматум и няма нищо общо с европейските полезности, нито пък аз съм взел участие в договарянето на този ултиматум. Нещо повече, предложихме да бъдем част от този развой. Отказаха ни. Не може ВМРО-ДПМНЕ и македонският народ да заплаща грешките на някои неразумни или неопитни политици… След декемврийската среща на върха не може нито един политик в Брюксел да ме убеди, че правилото на единомислещо решение е годно. Не е годно към този момент, откакто се случи един празен стол, когато се взимаха решения… Значи в случай че се желае, може. Затова ние би трябвало да престанем да бъдем в подчинена позиция и би трябвало да покажем темперамент, в случай че желаеме да ни почитат ”, съобщи Мицкоски.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР