СподелиНай-малко петима души са загинали при израелските въздушни удари по

...
СподелиНай-малко петима души са загинали при израелските въздушни удари по
Коментари Харесай

Израел удари Рафах

Сподели
Най-малко петима души са починали при израелските въздушни удари по град Рафах, в южната част на линията Газа, съобщи Франс прес, като се базира на информация от намиращата се в Рафах кувейтска болница. Съобщава се и за доста ранени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера вечерта израелският военновременен кабинет реши единомислещо да продължи военната интервенция по въздух против Рафах, а израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с „ Хамас “ в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се ускори натискът над „ Хамас “, с цел да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, разясни Нетаняху.

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност оповестиха късно нощес вечерта и в ранните часове през днешния ден за въздушни удари, само че и за натоварен артилерийски огън на разнообразни места в линията Газа, само че по-специално в Рафах и покрайнините му. Според тези източници израелски танкове са ситуирани покрай пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със прилежащ Египет.

Групировката Ислямски джихад от своя страна разгласи, че е изстреляла ракети от палестинската територия към Южен Израел.

След осъществените интервенции в град Газа и в Хан Юнис, Израел заплашва от седмици със сухопътна атака в Рафах, считан за финален бастион на „ Хамас “. Но там има и 1,2 милиона палестинци.

Вчера сутринта израелските сили започнаха да изтеглят десетки хиляди хора от града.
„ Хамас “ е приел предложение за преустановяване на огъня
Вечерта вечерта „ Хамас “ разгласи, че е уведомил Египет и Катар, които посредничат дружно със Съединени американски щати в договарянията за преустановяване на огъня в Газа, че е одобрил тяхното предложение за договорка с Израел. Но Нетаняху сподели, че тези оферти са надалеч от израелските условия.

Пред телевизия „ Ал-Джазира “ Халил ал Хая – един от високопоставените членове на „ Хамас “, заяви, че организацията е подкрепила предложение, съгласно което примирието ще е в три етапи – всяка по 42 дни.
Фаза едно ще обгръща 42-дневен интервал на преустановяване на огъня. През това време „ Хамас “ ще освободи 33 израелски заложници в подмяна на освобождението на палестинци от израелски затвори. Израел ще изтегли отчасти военните си от Газа и ще разреши свободното придвижване на палестинци от юг към север в анклава.Фаза две ще включва още 42 дни преустановяване на огъня за „ възобновяване на стабилно успокоение “ в Газа. Според формален представител, осведомен с договарянията, „ Хамас “ и Израел са се съгласили на тази дефиниция, с цел да се проведат полемики за непрекъснато помирение. Във фаза две множеството от израелските военни ще приключат изтеглянето си от Газа, „ Хамас “ ще освободи израелски резервисти и някои от израелските военни, които държи в плен в подмяна на палестински пандизчии, освободени от израелски затвори.Трета фаза ще включва размяната на тела сред двете страни и през нея ще стартира и възобновяване на Газа съгласно проекта, който ще се следи от Катар, Египет и Организация на обединените нации. В третата фаза ще завърши и цялостната израелска обсада на линията Газа.
Днес Катар ще изпрати в Кайро делегация, с цел да възобнови непреките договаряния сред двете страни в спора в Газа.

Същевременно в редица израелски градове се организираха нощес демонстрации в поддръжка на намирането по пътя на договарянията на решение за освобождение на заложниците, държани от „ Хамас “.

А във Вашингтон по време на среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън кралят на Йордания Абдула съобщи, че израелска офанзива по Рафах поражда риск от нова всеобща крах в този палестински град, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на известие на йорданския кралски двор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР