Спирането на пушенето не е лесно, но за тези, които

...
Спирането на пушенето не е лесно, но за тези, които
Коментари Харесай

Учени назоваха три ефективни начина за отказване от тютюнопушенето

Спирането на пушенето не е елементарно, само че за тези, които желаят да се откажат от навика, някои способи са по-ефективни от други. Голямо проучване, извършено във Англия, хвърля светлина върху това кои способи са най-ефективни в битката за здравословен метод на живот, пише ScienceAlert.

Новото проучване преглежда опита на 157 179 пушачи от 319 обособени изследвания. Целта е била да се откри кои способи работят най-добре, с цел да оказват помощ на хората да спрат да пушат най-малко за шест месеца.

Джейми Хартман-Бойс, експерт по публично здраве от Оксфордския университет, припомня очевидния, само че извънредно значим факт: отказването от цигарите е голям плюс за здравето. Като се има поради, че тютюнопушенето е една от водещите аргументи за предотвратима гибел и заболявания в международен мащаб, това е доста значимо, тъй като отказването от тютюнопушенето е стъпка, която всеки може да предприеме и не е нужно да чака до появяването на някакво лекарство, както в тази ситуация на някои съществени болести. Въпреки това никотинът в цигарите прави отказването от тютюнопушенето сложна задача. Само 6 от 100 души съумяват да откажат цигарите сами.

Ето за какво учените са решили да проведат това мащабно изследване. В търсене на улеснение на процеса на отричане от тютюнопушенето учените идентифицираха следните три метода, които дейно оказват помощ на хората да се откажат от този неприятен табиет:
Лекарства варениклин и цитизин;Никотинови електронни цигари;Комбинация от два типа никотинова заместителна терапия - лепенки и дъвки.
Варениклин и цитизин имат забавен принцип на деяние. Те подтикват характерни рецептори в нашия мозък, които нормално се възбуждат от никотина. Така те дават на мозъка търсения „ тласък “, без в същото време да имат потребност от никотин, и блокират действието на самото вещество. И двете медикаменти, дружно с никотиновите електронни цигари, са помогнали на към 14 от 100 пушачи да спрат да пушат за най-малко шест месеца.

Но в случай че решите да употребявате никотинозаместващи медикаменти, по-добре е да употребявате две форми едновременно, споделят учените, да вземем за пример пластири и дъвки. Този метод е оказал помощ на 12 от 100 души да спрат да пушат, до момента в който потреблението единствено на един тип е оказал помощ единствено на 9.

Интересното е, че изследването също по този начин е открило, че последователното отричане от никотина може да бъде по-ефективно, в сравнение с цялостното отричане. Времето на започване на лекуването или дозата никотин по време на него не са от огромно значение.

Друго лекарство, бупропион, е помогнало на 9 от 100 души. Това и други медикаменти, като предписание, не провокират съществени странични резултати. Трябва обаче да се означи, че не всички проучвания, прегледани от учените, дават данни за странични резултати.

Кейтлин Нотли от Университета на Източна Англия в Обединеното кралство похвали изчерпателния темперамент на проучването. " Това изследване откри, че електронните цигари, варениклин и цитизин удвояват броя на хората, които отхвърлят да пушат спрямо други способи ", споделя тя.

Въпреки че откривателите са уверени в своите резултати, те биха желали повече информация за вероятните странични резултати и кои комбинации от лекуване и поддръжка са най-ефективни.

Заслужава да се означи също, че множеството от оценените изследвания са извършени в по-богати страни. Това значи, че създателите не знаят доста за това по какъв начин хората, живеещи в страни с ниски приходи, отхвърлят да пушат. Изследователският екип се надява, че бъдещите изследвания ще запълнят тази празнота и ще проучат по какъв начин финансовото положение на обещано лице въздейства върху способността му да откаже пушенето.

Никола Линдсън от Оксфордския университет обобщава резултатите с не най-утешителното, само че не и безнадеждно наблюдаване: отказването от цигарите е доста мъчно, само че с помощта на всеобхватни изследвания като това, в този момент имаме по-ясна картина кои способи работят най-добре, помагайки на пушачите, лекарите и здравните системи да създадат избор за по-здравословно бъдеще за човечеството.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР