“Спейс Лонч Систъм и “Орион не са най-любимите проекти сред

...
“Спейс Лонч Систъм и “Орион не са най-любимите проекти сред
Коментари Харесай

Най-сетне! Ракетата Спейс Лонч Систъм и корабът Орион са напълно сглобени за полет до Луната!

“Спейс Лонч Систъм ” и “Орион ” не са най-любимите планове измежду галактическите запалянковци, които през последните години се любуваха на триумфите на “Фалкън Хеви ”, “Крю Драгън ”, “Ню Шепърд ”, “Електрон ”, множеството стартъпи на дребни ракети. За разлика от всичките достижения на новите галактически компании (описвани сборно под названието “НюСпейс ”, в съпоставяне със остарелия галактически бранш, състоящ се от бюрократизирани корпорации като Боинг, Локхийд Мартин, Еърбъс -т.нар. “ОлдСпейс ”), ракетата и корабът на НАСА наподобяват като светиня от предишното. Нещо повече – в избрани връзки те могат да се възприемат като крачка обратно даже по отношение на старите галактически совалки. Например, главните мотори на совалките се рециклираха и употребиха неведнъж, до момента в който при “Спейс Лонч Систъм ” ще се изхвърлят след всеки старт. 

Но както разяснява галактическият експерт Ей Джей Маккензи в своя публикация за The Space Review, главното преимущество на програмата на НАСА не е софтуерно, нито е стопански обосновано, а е политическо. Заради обстоятелството, че “Спейс Лонч Систъм ” и “Орион ” обезпечават голям брой работни места, те са на практика ваксинирани от политическите разтърсвания и през последните години непрекъснато получаваха плануваните за тях средсва, че дори и повече. И нито един представител на американския Конгрес не се осмели да приключи работата по тях.

През 2021-та година най-после станахме очевидци на сериозен напредък – главната степен на “Спейс Лонч Систъм ” мина на два пъти през статично огнево тестване – първото завърши прибързано заради механически проблем, само че второто бе пълновременно и изцяло сполучливо. Това даде зелена светлина за цялостното асемблиране на ракетата и прикачването ѝ към “Орион ”. Сега, откакто и тази стъпка е изпълнена, следва цяла серия от сложни тествания на към този момент съединената ракета и транспортен съд преди изстрелването следващата година.

Дебютната задача на “Орион ”, озаглавена “Артемис 1 ”, ще продължи общо 25 дни, през шест от които корабът би трябвало да престои в орбита към Луната. Тази първа задача ще е без хора на борда и ще оттренира изстрелването, отправянето към Луната, влизането и излизането от окололунна орбита, завръщането към Земята и кацането.

Ако всичко мине сполучливо, ще бъде даден ход на подготовката за “Артемис 2 ”, която ще излети през септември 2023-та и ще е първата пилотирана експедиция оттатък рамките на околоземната орбита след приключването на “Аполо 17 ” през декември 1972-ра година. Екипаж от четирима души ще обиколи Луната и ще се върне на Земята. 

След това проектите на НАСА са неразбираеми. Мисията “Артемис 3 ” официално е към момента планувана за септември 2024 година, само че датата зависи от още един съставен елемент, който към момента не е създаден – от спускаемия уред, който би трябвало да транспорти астронавтите от окололунна орбита до повърхността на естествения ни сателит. По-рано през годината НАСА избра задачата да бъде поверена на СпейсЕкс, само че другият кандидат Блу Ориджин оспорва решението и е в правосъден спор с американската галактическа организация, което блокира създаването. Не по-малко сериозен проблем е обвързван и с обстоятелството, че новото потомство галактически скафандри към момента не са подготвени. 

За повече информация по отношение на идния полет на “Артемис 1 ”: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР