Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Яйцата са велик символ на обновлението

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Доста години яйцето беше нарочвано за изверг, който вреди на индивида и потреблението му би трябвало да се лимитира. Съвременни научни проучвания потвърждават, че изгодите са неоспоримо повече и при умерена консумация яйцата са скъпи за здравето. Жълтъкът на яйцето съдържа цялото потребно ни количество холин. Това е съставна част, нужна за продукцията на клетъчните мембрани. Тя поддържа активността на мозъка, мускулите и паметта.

Холинът подкрепя развиването на мозъка и мозъчната функционалност при образуването на плода в майчината вътрешност. В жълтъка се откриват антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те усъвършенстват зрението, понижават риска от макулна недъгавост и катаракта /перде на очите/. Има още селен, предотвратяващ образуването на съсиреци и оттова риска от инфаркт и инсулт, извънредно скъп за естествената функционалност на щитовидната жлеза.

От витамините в жълтъка е значимо въздействието на витамин D за подсилване на костите и повишение на имунитета. А Омега 3 мастните киселини вземат участие в построяването на нервната система, вършат клетъчните мембрани по-еластични и лимитират възпаленията. Научни проучвания потвърждават, че Омега 3 понижават риска от рак и разсейки на туморите. Но тези незаменими мастни киселини са в задоволително количество, единствено когато яйцата са от кокошки, отглеждани свободно с опция да кълват трева, така наречен щастливи кокошки. Ако кокошките са затворени и се хранят единствено със зърна, нито яйцата, нито месото им съдържат Омега 3 мастни киселини.

Белтъкът на яйцата пък е превъзходен източник на всички незаменими аминокиселини, нужни на човешкото тяло. В същото време яйцата са с ниско наличие на калории и са подобаващи за диетично хранене за намаляване. Разбира се, най-полезни са суровите яйца, съхранили всички скъпи съставки. Голяма част от тях се унищожават при термична обработка. Но има сериозен риск от заразяване със салмонела – извънредно рисково заболяване. За това е добре да купуваме яйца от стопанство, където кокошките са освен щастливи, само че и обезпечено здрави.

Най-вълнуващото качество на яйцата, несъмнено, е наличието им във великденската обредност. В българските домове светлият празник стартира с боядисването им. То може да се направи с обичайни багрила, обезпечени обилно от природата край нас.

На своите пациенти съм показала през годините 11 метода по какъв начин да се направи това.
1. За жълт цвят измитите и подсушени яйца се поставят в 1 л вода с 2 супени лъжици ябълков оцет. След като водата заври, изчакайте 15-20 минути.
2. Сварени кафе и вода в равно съответствие дават след няколко минутен престой на яйцата кафяв цвят.
3. Лавандулови багри ще имат яйцата, престояли в запарка на боровинки.
4. Люспите от няколко глави остарял лук в 1 л вода, където яйцата врат най-малко 20 минути, дават цвят охра.
5. За нюанси на мрачно розов до червен цвят се употребява алено цвекло, накълцано във вода, където престояват яйцата, до момента в който добият стремежи цвят.
6. В сок от алена боровинка яйцето ще стане мрачно алено.
7. 3 лъжици червен пипер в половин литър гореща вода и малко оцет ще дадат мрачно червен цвят на черупката на великденския знак.
8. Няколко лъжици настъргана куркума, разтворени във вода, могат да обезпечат златисто жълт цвят.
9. В сок от мрачно грозде яйцата добиват кондензиран наследник отенък.
10. Във водата от сварено алено зеле те ще получат впечатляващ виолетов цвят.
11. Варенето на яйцата дружно със спанак или лапад ще ги оцвети в прелестно зелено.

Защо синтетичните бои не са за предпочитане, макар че багрите им са доста по-ярки спрямо тези на естествените оцветители. Повечето Е-номера в състава на оцветителите могат да бъдат нездравословни за организма – през черупката те минават в яйцето, и даже в дребни количества са рискови.

За боядисване си набираме пресни яйца от обезпечен и тестван източник. Задължително ги държим в ледник, а преди варенето ги оставяме да добият стайна температура, с цел да не се напукат. Според кулинарните експерти, 8 минути са задоволителни за твърди жълтъци.

Съхранението на яйцата, откакто сме се поздравили с “Христос Возкресе! ” и сме разкрили кой е борецът, става в ледник. С всички, счупени на празничната софра яйца, може да създадем мой обичан специалитет. Нарязваме яйцата на късчета, прибавяме ситно скълцан зелен чесън, сок от лимон и зехтин. Объркваме добре, украсяваме с маслини.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР