Специалният пратеник в спора за името на Македония Матю Нимиц

...
Специалният пратеник в спора за името на Македония Матю Нимиц
Коментари Харесай

Македония и Гърция избират между 5 предложения в спора за името, пишат издания в Атина и Скопие

Специалният делегат в разногласието за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет разновидността, които могат да го решат посредством " добавки " към настоящето, което съгласно управляващите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Това оповестиха електронното издание МКД и гръцкият вестник " Вима ", представени и от други медии в двете страни.

След срещата в сряда сред договарящите в Ню Йорк Нимиц е сложил на масата като " първична рамка " в разговора пет оферти: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на " Македония " като " Makedonija " съгласно изданията. Списъкът с оферти е бил предаден на двамата договарящи, Адамантиос Василакис (Гърция) и Васко Наумовски (Македония).

Тези имена надлежно ще имат и " къси " версии - " Нова Македония ", " Северна Македония " и прочие На срещата самият Нимиц е споделил, че имената са нова композиция от старите му хрумвания, които към този момент са известни, пишат " Вима " и МКД.

В формалното изказване след срещата той изясни, че няма да разяснява какво тъкмо съдържат предложенията и че следва договарящите да ги предадат на държавните управления в Атина и Скопие. Според него те не са безусловно дефинитивни, а са " рамка ", към която би трябвало да се работи.

Всеобща приложимост

В набора от хрумвания има и други точки, които включват и използването на името в комерсиалните връзки, само че е застъпено най-важното изискване, от което Гърция не отстъпва - новото име да е за " всеобща приложимост " ( " ерга омнес " ) т. е. да се употребява и в двустранните и интернационалните връзки, и вътре в самата Македония. Последното изискване би трябвало да влезе в действие, когато Македония се причисли към Европейския съюз.

Според МКД има предложение и по какъв начин да се споделя езикът , говорен в Македония: да бъде или " македонски " (makedonski), или " official language of the Republika... ", като след многоточието следва името, което ще бъде признато. Идеята е другите страни сами да вземат решение дали да преведат името, или не, до момента в който за националността има две варианти: или " македонска " (същата версия на латиница), или " от Република... " Това е опция да се избегне използването на англоезичното Macedonian, което в интернационален проект би основало прилика с гръцкия географски район.


© Associated Press

" Да бъдем откровени: няма проект Б, без решение за името няма участие на Македония в НАТО, " сподели генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на среща с премиера Зоран Заев в Скопие.

Реакции

Властите в Скопие още не нито са удостоверили, нито са отрекли предложенията, които Нимиц е направил съгласно двете издания. В известие на кабинета се споделя, че " интензивно се основават условия за напредване на процеса, а изходът зависи от подготвеността за компромис на двете страни. "

Македонският договарящ Васко Наумовски обаче сподели за телевизия " Сител ", без да загатва съответните оферти, че те са " надалеч от достойното решение ", само че все пак ще бъдат показани на " държавнополитическия връх ". " Нашата страна има име и то е Република Македония, името, което е в основата на нашата еднаквост. Също по този начин през днешния ден през 2018 година никой не може да отхвърли съществуването на македонския народ и македонския езис. " Той сподели още, че " имайки поради това, което оповестиха гръцки публични лица, всичко презентирано в границите на тези диалози... не дава опция да сме огромни оптимисти. "

Външният министър на страната Никола Димитров обаче, представен от " Локално ", се разграничи от думите на договарящия и прикани да не се прибързва с оценките, защото не става дума за оферти, а за " фокус ", към който могат да се обединят Атина и Скопие. Той напомни, че Наумовски е назначен от предходното държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ и загатна, че той е " политически делегат ", а не посланик от кариерата. Същевременно Димитров акцентира, че Македония няма да слага " червени линии ", а ще работи за основния си интерес - да си " пази идентичността, защото ние сме македонци и ще бъдем македонци ".

В Атина министър председателят Алексис Ципрас към този момент се срещна с външния министър Никос Коциас и аркиепископ Йероним, с цел да разиска вероятните решения. Според източници на в. " Катимерини " Ципрас и Йероним са в постоянен контакт в разногласието за името, откакто Църквата на Гърция опита да се намеси във външнополитическите решения на Атина по тематиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4642)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР