Специализираното звено Антикорупция при Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякло

...
Специализираното звено Антикорупция при Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякло
Коментари Харесай

Съдят шефката на Столичната здравна каса по три обвинения в корупция

Специализираното звено " Антикорупция " при Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякло като обвинена доктор Биляна Пенева-Стоянова - шеф на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Тя е упрекната за три случая, в които е упражнила насила по отношение на чиновници на Здравноосигурителната каса. Престъпленията са по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс.

За всяко едно от закононарушенията е планувано наказване " отнемане от независимост " до 6 години, оповестиха от прокуратурата. Спрямо обвинената е взета мярка за неотклонение " Подписка ".

Първият случай, за който е упрекната Биляна Пенева-Стоянова, е от 15.05.2016 година, когато като шеф на столичната Здравна каса е принудила собствен чиновник да извърши документална машинация - да завиши или отнеме броя на точките на избрани знаци и по този метод да се завиши броя на леглата на лечебното заведение. Лично Стоянова е диктувала знаците, които служителят е трябвало да попълни в нов протокол за осъществена инспекция в Университетска МБАЛ " СОФИЯМЕД " ООД.

Вторият случай е от октомври 2016 година и касае същото закононарушение, само че към този момент при инспекция на МБАЛ " Сердика " ЕООД. При постоянната инспекция е чиновник на СЗОК е открил, че в болничното заведение има увеличени хоспитализации на 7 души. Биляна Пенева-Стоянова, като шеф на Сталичната здрава каса, е принудила служителят да сформира нов протокол със същия номер, в който да е отразено, че в болничното заведение има единствено 2 случая на надвишени 12 хоспитализации. Съгласно логаритъма на КП№ 298, НЗОК заплащат единствено 12 хоспитализации.

Стоянова е изтъкнала събитието, че няма по какъв начин от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки обстоятелството, че всеки пациент има досие. Според обвиняването Стоянова не е дала опция на служителя да отрази в протокола от инспекцията действителното състояние в МБАЛ " Сердика " ЕООД.

Третото обвиняване касае случай от преди два месеца - 07.06.2017 година, при който пък е принудила собствен чиновник, вместо действителната инспекция в " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация - Национален комплекс " ЕАД-филиал Банкя, да сформира нов протокол, в който да отрази погрешни условия, съгласно които резервационната система е същата като лист на чакащи.

Проверката открива нарушавания в изискванията и реда за оказване на болнична помощ член 55, ал.2, т. 2 от ЗЗО и условията избрани в член 278, ал.1, т.1 и т.3 от НРД за МД2017 чл.286, алинея 5 и алинея 6 от НРД за МД 2017 и Наредба за реализирането на правото на достъп по член 22, алинея 1, ал.4, ал.5., показват от прокуратурата.

И тук Стоянова е злоупотребила с властта си и персонално е диктувала наличието на новия протокол. Също по този начин, съгласно прокуратурата, тя се е възползвала от неопитността на служителя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР