Специализираната прокуратура е задържала и е повдигнала обвинения на шест

...
Коментари Харесай

Арестувани са организаторите на мрежа фалшиви брокери около някогашната "Глобал маркетс"

Специализираната прокуратура е задържала и е повдигнала обвинявания на шест лица за присъединяване в проведена незаконна група за измами и пране на пари. Акцията е извършена предишния петък, а за нея стана ясно от в неделя. В него те не са посочени, само че по-късно стана ясно, че става въпрос за мрежата подправени брокерски уеб сайтове, проведена от Йордан Моллов и Кирил Джабаров, които измежду задържаните.

Те бяха известни като притежатели на капиталовия медиатор " Глобал маркетс ", чийто лиценз беше лишен от Комисията за финансов контрол през 2014 година След това обаче техните имена продължаваха да се свързват с редица новосъздадени компании, предлагащи финансови услуги нерегламентирано. За доста от тях през годините КФН излизаше с предизвестия и сигнали до ДАНС.

В известието се споделя, че " съгласно събраните досега доказателства проведената незаконна група е работила от януари 2017 година ", а по време на брифинг административния началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова сподели, че това е ставало при " изключителна нелегалност ". Последното изказване е много необичайно, поради сигналите от регулатора и множеството журналистически следствия и изявления, които предизвестяват за активността на сдружения групата.
Дългогодишна кариера
" Глобал маркетс " прилагаше още от самото си начало, като тогава обвиняванията бяха в нападателен телефонен маркетинг и обещания за нереалистично висок приход. Тя е основана през 2008 година от чеха Павел Кочалка, като първоначално той държи 95%, а 5% има Владимир Цолов, който също има чешко поданство. Съуправител първоначално е Чавдар Драгиев - някогашен член на Държавната комисия по скъпите бумаги, която е предшественика на КФН. Още през цялото време обаче Моллов е част от нея, а през 2010 година той и сътрудниците му влизат с дребен дял, а от 2011 година получават и цялостен надзор над медиатора.
Йордан Моллов (вляво) на конференция на " Глобал маркетс " през 2009 година Фотограф: Асен Тонев
В средата на 2014 година сдружението нашумя с изключение на с нападателния си маркетинг и с обвиняване, че е създавало банкова суматоха около затварянето на КТБ. Вероятно това беше в основата на засилената регулаторна интензивност по негов адрес като лицензът му беше лишен от КФН. По-късно компанията, а скоро и на " Интерактив къмнани " и по обвиняванията на КФН работи нерегламентирано, като продължава да се показва за финансова институция и да притегля клиенти



Тогава стартират да се роят и нови компании, постоянно наподобяващи по име тези на световни марки във финансовия свят, основават им се и уеб сайтове - копия. Те действат като типичен boiler room - самобитен прът център, в който младежи получават описи с телефонни номера, които през целия ден прозвъняват с атрактивни предложения и обещания за борсови облаги. разказва част от мрежата през 2017 година, а през 2018 година " Господари на ефира " прави цяла поредност репортажи. Наскоро репортерката на предаването Виктория Симеонова се точно във връзка работата й по тематиката. Въпреки многото тъжби на клиенти, сътрудниците в " Глобал маркетс ", и настояват че ще защят правата си против КФН в съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР