Специалистите отбелязват, че всички плодове са здравословни, но някои от

...
Специалистите отбелязват, че всички плодове са здравословни, но някои от
Коментари Харесай

15-те най-полезни за здравето плодове

Специалистите означават, че всички плодове са здравословни, само че някои от тях са изключително потребни, написа английският вестник „ Тудей “.

БОРОВИНКИТЕ имат славата на най-здравословния плод. Това се дължи на съдържащите се в него антоцианини. Изследванията демонстрират, че включването на боровинки във вашата диета може да понижи риска от сърдечни болести и диабет вид 2. Те усъвършенстват когнитивните качества и укрепват умствените качества. Други изследвания демонстрират, че потреблението на боровинки може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

ЯГОДИ

Само 8 броя ще обезпечат нужното количество витамин С дневно. Витамин С е антиоксидант, участващ в имунната функционалност и производството на колаген. Има също доказателства, че ягодите могат да понижат маркерите на възпалението.

МАЛИНИ

Една чаша малини доставя основни хранителни субстанции като магнезий, калий и витамин С. Те също са богати на елагова киселина и кверцетин, антиоксиданти, които защищават клетките от увреждане, причиняващо заболявания.

АВОКАДО

Проучване откри, че заместването на някои въглехидрати в храната с половин или цяло авокадо е обвързвано с възстановяване на здравето на сърцето при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

ДИНЯ

Динята и 100% сок от любеница съдържат съединяване, наречено L-цитрулин, за което е потвърдено, че понижава мускулната болежка след подготовка. Динята също е добър избор след подготовка, защото е почти 90% вода.

ФУРМИ

Особеността на фурмите е, че са сладки, само че не съдържат захар и имат невисок гликемичен показател. Фурмите влизат в листата на най-здравословните плодове, тъй като оферират впечатляващи изгоди, в това число поддържане на здравето на мозъка и червата.

СИНИ СЛИВИ

Полезен са за здравето на храносмилателната система, както и за костите.

КИВИ

Кивито обезпечава повече от 100% от дневните ви потребности от витамин С и оказва помощ за възстановяване на съня, храносмилането и настроението. Ползите за здравето от кивито идват от необятна гама от хранителни субстанции, антиоксиданти и биоактивни съединения.

ЧЕРЕШИ

Черешите могат да ви оказват помощ да спите по-добре и да понижат възпалението и факторите на оксидативния стрес, участващи в инициирането и развиването на голям брой хронични болести. Яденето на череши също може да понижи мускулната болежка, породена от извършения.

БАНАНИ

Те съдържат разнообразни хранителни субстанции, в това число фибри, калий, мед, магнезий и витамин В6.

ЯБЪЛКИ

Освен фибри, ябълките съдържат мощни антиоксиданти. Ежедневната консумация на този плод понижава кръвното налягане, общия холестерол и също по този начин поддържа хубавичко ендотелна функционалност - индикатор за това какъв брой добре работи лигавицата на кръвоносните съдове.

ГРЕЙПФРУТ

Витамин С в грейпфрута предизвиква производството на колаген, който поддържа кожата здрава и оказва помощ за попречване на бръчки и отпусната кожа. Този антиоксидант също по този начин поддържа хубавичко функционалност на имунната система. Този плод може да бъде и чудесно оръжие против рака. Съединенията в грейпфрута може да имат противоракови свойства, а проучванията върху витамин С демонстрират, че хората, които употребяват огромни количества от него, имат по-ниска периодичност на разнообразни типове рак, в това число рак на пикочния мехур, гърдата, белите дробове, панкреаса и простатата.

НАР

Съединенията в този плод работят като вътрешен слънцезащитен крем, предпазвайки ви от ултравиолетовите лъчи. Други евентуални изгоди от потреблението на нар и сока от него включват усъвършенствана памет, отбрана против рак, намалено кръвно налягане и понижена мускулна болежка и отмалялост след подготовка.

КРУШИ

Високото наличие на фибри в крушите предизвиква здравето на храносмилането, контрола на кръвната захар, здравето на сърцето и контрола на тежестта. Освен това, доказателства сочат, че яденето на две круши всеки ден усъвършенства метаболитното здраве при хора с метаболитен синдром.

КЪПИНИ

Освен че са богати на фибри, съединенията от къпини имат антивирусни и антибактериални свойства, които се насочват към микробите, причиняващи кариес и болести на венците. Освен това къпините могат да оказват помощ за възстановяване на инсулиновата сензитивност и защищават от затлъстяване.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР