Кръвен маркер може да помогне на лекарите да диагностицират застрашените

...
Кръвен маркер може да помогне на лекарите да диагностицират застрашените
Коментари Харесай

Кръвен маркер може да помогне за предварително диагностициране на застрашените от множествена склероза

Кръвен маркер може да помогне на лекарите да диагностицират застрашените от развиване на множествена склероза пациенти , заяви Medical Express, позовавайки на научно изследванe, оповестено в сп. Nature Medicine.

В един от 10 случая на заболяването, тялото стартира да продуцира антитела години преди появяването на признаците на множествена склероза , се споделя в резултатите от проучването. Тези антитела са 100 % прогностични за диагнозата. Всеки пациент, който покаже съществуването им в кръвта си, ще се разболее.
 Множествена склероза
Според учените този маркер би могъл да стане основа за кръвен скрийнинг . През последните десетилетия има развиване във връзка с ранното лекуване и все по-агресивните лекарства и нови лечения, сподели водещият създател на проучването доктор Майкъл Уилсън, невролог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. По-ранната намеса дава опция за по-добър живот на пациентите , сподели още той.

Смята се, че автоимунните болести от вида на множествената склероза са резултат от рядка имунна реакция към нормални инфекции. При болните от множествена склероза имунната система нападна централната нервна система, разрушавайки миелина.
 Множествена склероза
За актуалното проучване учените са работили с данни от 250 заболели пациенти. Кръвните проби, чиито резултати са употребявани, са взети както преди, по този начин и след слагането на диагнозата . Данните са съпоставени с проби от здрави хора. Всички участници в проучването са били американски военнослужещи. Кръвните проби са били част от нужните проучвания за присъединение към армията на Съединени американски щати.

Изследователите са очаквали " скок " при антителата в интервала, когато пациентите стартират да демонстрират признаци на заболяването. Всъщност 10 % от след това диагностицираните са имали високи равнища на антитела в кръвта още преди да развият признаци.   " Представете си да можем да диагностицираме болестта преди пациентите въобще да потърсят доктор ", сподели неврологът Стивън Хаузър. Това би нараснало възможностите за развиване на медицината в тази тенденция - от угнетяване към лекуване.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР