Специалисти съветват за какво да внимавамеНоември е месецът, в който

...
Специалисти съветват за какво да внимавамеНоември е месецът, в който
Коментари Харесай

Черен петък: Как се променя търговията през годините?

Специалисти поучават защо да внимаваме

Ноември е месецът, в който светът обичайно прави връх в продажбите. Остават по-малко от две седмици до датата 25 ноември, която наричаме " Черен петък ". Много фамилии употребяват пониженията, с цел да пазарят по-големи артикули за дома или с цел да приготвят коледните дарове, предава. Да чакаме ли положителни покупко-продажби и огромни понижения тази година, по какъв начин инфлацията ще повлияе на огромното извършване на покупки?

Терминът " Черен петък " се появява за първи път през 1869 година, когато двама американски вложители провокират срив на пазара, като покачват цената на златото.

В резултат на това фондовият пазар спада с 20%, външната търговия стопира, а цената на царевицата и пшеницата се срутват.

В края на 80-те години " Черният петък " става синоним на извършване на покупки. В деня след " Деня на благодарността " се смята, че търговците ще преминат най-сетне от интервал на загуба т.е на алено, към интервал на облага, т.е на черно и счетоводителите употребявали друг цвят мастило - алено за загубите, а черно за облагите. Така " Черният петък " става денят, в който магазините най-сетне излизат на облага.

„ Черният петък “ беше прочут с това, че предлага 24-часови предложения на купувачите, които пазарят персонално. Всички сме виждали тълпите пред магазините, блъскането сред хората в магазините в опит да изпреварят и да вземат за себе си понижената стока.

Сега, обаче, еднодневното извършване на покупки се е трансформирало в едномесечен сезон на промоции в магазините и най-много онлайн. Инфлуенсърите взимат все по-големо присъединяване в акциите и една нова наклонност навлиза и в България - това е live shopping-а или извършването на покупки онлайн, за което в Китай да вземем за пример се оказва, че към този момент образоват и децата в учебно заведение.

Въпреки инфлацията, експертите чакат да видят положителни покупко-продажби по време на " Черния петък ".

„ Намаленията ще бъдат по-трудни, цените вървят нагоре, все пак, търговците имат интерес да извършат повече продажби. Очакваме „ Черния петък “ да е по-силен от предходната година “, съобщи основният шеф „ Контрол на пазара “ в КЗП Игнат Арсенов.

„ Това, което следим, че от една страна търговците се пробват да усилят интервала на този " Черен петък ". Вече още при започване на ноември стартират и те евентуално ще продължат от началото на декември. Сега не е и толкоз нападателна акция, колкото предишна година “, добави Никола Илчев от Академия за електронна търговия - еСоmmеrсе Academy.

Коронавирус пандемията и развиването на обществените мрежи трансформират както метода, по който пазарим, по този начин и похватите, посредством които търговците притеглят клиенти по време на акция за понижения.

„ Нека хората запомнят основната думичка евристика. Евристика значи, че ние обичаме да вършим нещата, които са ни създали сполучливи. Важно е човек да запише в главата си аз направих най-хубавото решение. Затова се появяват неща като лайв шопинг, по тази причина инфлуенсърите толкоз доста въздействат. Това трансформира логиката, предният път, когато видях подобен пост, или направих това, то беше сполучливо за мен “, изясни специалистът по цифров маркетинг Георги Малчев.

Лайв шопинг или извършването на покупки в действително време се чака това да бъде една от най-големите трендове в електронната търговия на бъдещето. До 2026 година се чака продажбите в действително време да стигнат до 20% от пазара на търговията във виртуална среда.

„ Всъщност, това е един остарял модел на търговия пренесен в един нов канал онлайн пространството “, съобщи Никола Илчев.

Мястото на инфлунсърите се оказва основно в новаторските акции на „ Черния петък “.

„ Тази част, където очакваш, абе… несъмнено е най-хубавата цена, несъмнено е последната численост към този момент не работи толкоз доста и поради това би трябвало да имаме подготвени аудитории или хората, които увлечем, би трябвало да убедим хората, че в действителност е най-хубавото за тях “, добави Георги Малчев.

Ще останат ли опашките и конкуренциите пред магазините в предишното?

„ Да пазаруваш онлайн и офлайн са напълно друг вид прекарвания. Може би няма да изчезне даже не изключвам вероятността онлайн търговците, виждаме го към този момент – те откакто доближат едно равнище на известност в онлайн средите, те стартират да си отварят и физически магазини “, сподели Никола Илчев.

Независимо дали пазарим онлайн или офлайн – разпоредбите за търговците и промоутърите са идентични.

„ От 28 май има общоевропейски правила и към този момент има правила и за онлайн пространството. Ние сме направили над 300 инспекции и към 10% от тях сме установили нарушавания. Цената би трябвало да е показана, наложително да има интервал на понижение – тъкмо за кои артикули ще важи това понижение. Да е посочено остарялото понижение и новата цена, с цел да може потребителят да реши дали е по този начин. И най-много търговците би трябвало да съблюдават правилото предходната цена да е тази, която са предложили един месец преди понижението “, съобщи Игнат Арсенов.

Най-често потребителските недоволства са свързани с доставките.

„ По-трудно се извършват поръчките. Забавят с доставките. Потребителите несъмнено желаят да упражнят правото си на отвод, би трябвало да знаят, че те разполагат с всички права, когато стоката не е на понижение. Когато връщаме продукта, търговецът е задължен да ни върне парите в 14-дневен период от упражняването на правото на отвод, като обаче той с изключение на ни върне цената на продукта, той ни върне и цената на първичната доставка “, добави той.

Според данни от сектора на черен петък българинът пазари най-вече техника за дома.

„ Най-много бяла или черна техника за дома. Разбира се мобилни устройства. След това облекла и обувки. Една от категориите, която виждаме, че стартира да пораства и на „ Черен петък “ това са разнообразни добавки, хранителни артикули и режими и всичко, което е обвързвано със здравето и храненето на човек “, съобщи Никола Илчев.

Една трета от сумата, която българинът отделя за покупки онлайн през годината е по време на " Черен петък ".

Какво поучават експертите?

„ Най-важният съвет, който можем да дадем на потребителите, е да не се водят по % на понижението, а по това до каква степен им е преференциална цената “, съобщи Игнат Арсенов.

„ Да внимават и да ревизират от кого закупуват стоките си. Един от методите, посредством които могат да ревизират търговеца, е като отидат в общите условия и погледнат дали този човек е показал юридическо лице, дали има всички данни, а вторият способ е да влязат в обществените му канали и с цел да ревизират дали има мнение на клиенти, отрицателни мнения за измами и други сходни “, сподели Никола Илчев.

„ Вече има доста принадлежности в интернет, които ви разрешават да видите предишна цена, предишна лендинг страница на съответната компания, по какъв начин са изглеждали тези неща. Едва ли 2-3-5 неща са толкоз сериозни, с цел да не може да ревизирате, в случай че не го извършите, решението си е ваше “, сподели Никола Илчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР