Специалисти от Eset са открили 35 рекламни приложения, маскирани като

...
Специалисти от Eset са открили 35 рекламни приложения, маскирани като
Коментари Харесай

Eset: До 7 млн. потребители са свалили фалшиви антивируси от Google Play



Специалисти от Eset са разкрили 35 рекламни приложения, маскирани като антивирусни артикули в Гугъл Play. Те са били свалени от общо до 7 млн. консуматори.

За да заблуждават потребителите, софтуерните артикули имитират работата същински антивирусни софтуери. Техните “механизми за откриване” на рискове обаче са примитивни и непълни, което води до чести лъжливи аларми, като в това време същинските вредоносни приложения елементарно ги заобикалят.

Прочетете още: Зловреден програмен продукт се крие в 70 детски приложения в Гугъл Play

Имитацията на същински антивируси става по няколко метода. Наподобяват се наример така наречен черни и бели описи с приложения. В първите попадат най-популярните стратегии като Facebookm, Skype и други, а във вторите най-често попадат едвам по няколко приложения.

Друг метод за реплика е посредством така наречен черни описи на позволения. В тях могат да попаднат всевъзможни софтуери, в случай че за работата са им е нужен достъп до авансово заложен лист от функционалности, като изпращане на текстови известия, достъп до GPS данни, до камерата на устройството и така нататък

Още един метод за подражаване на активност – бели описи от запаси. При тях всички приложения, с изключение на тези от Гугъл Play, се означават като вредоносни.

Някои от подправените антивируси имат присъщи особености, като един от тях даже не е напълно безвъзмезден, а предлага закупуване на “разширена версия”. Налице е и приложение, което отбелязва останалите си подправени събратя за вредоносни.

Често подправените артикули оферират и функционалност за предпазване на пароли. И тя обаче, както може да се чака, не прави особена работа, заради небезопасното запазване на данните.

От Eset допълват, че откритите приложения към този момент са отстранени от Гугъл Play.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР