Специален интерес е изграждането на нов мост на река ДунавБългария

...
Специален интерес е изграждането на нов мост на река ДунавБългария
Коментари Харесай

България и Австрия с обща цел, да се развие Дунавският регион

Специален интерес е построяването на нов мост на река Дунав

България и Австрия ще си сътрудничат за постигането на задачите на Дунавската тактика. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева с Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Австрия у нас.

Нейно Превъзходителство се поинтересува от концепциите на България за развиване на района по отношение на идното австрийско председателство на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район (СЕЕСДР) от 1 ноември 2023 година. Тя уточни, че за австрийската страна са значими предварителните полемики с останалите страни-членки на Стратегията за оформяне на окончателния дневен ред на председателството.

В отговор заместник-министър Георгиева уточни, че за България е доста значимо реализирането на значими планове, с резултат за целия район, защото сега от една страна имаме непълен финансов запас, а от друга - той се разпръсква към голям брой дребни планове.

Посланик Икич-Бьом прояви специфичен интерес към построяването на нов мост на река Дунав. В отговор заместник-министър Георгиева сподели, че България и Румъния не престават да работят по подготовката за създаване ново оборудване край Русе.

„ Важна тематика за целия район е възстановяване на свързаността – както във връзка с пътната и железопътната инфраструктура, по този начин и във връзка с енергетиката “, сподели още заместник-министър Георгиева. Тя даде като образец за триумф в тази посока построяването на газовия интерконектор с Гърция. А свързаността с Румъния по оста север-юг и реализирането на плановете по самодейността „ Три морета “ е тясно обвързвана и с подобряването на сигурността в района. „ Смятаме, че тези тематики могат да бъдат обект на полемика и по време на австрийското председателство “, добави заместник-регионалният министър.

Посланикът от своя уточни, че за Австрия също съставлява интерес тематиката за сигурността в Дунавския район, както и развиването му като привлекателен център за бизнес, туризъм и вложения.

Според заместник-министър Георгиева друга опция е съдействието и обмена на опит в региона на интегрираното териториално развиване.

Дунавската тактика се извършва от 2011 година по самодейност на страните от Дунавския район, който включва 14 страни със 115 млн. поданици, 9 от които членки на Европейския съюз. България пое ротационно председателството на Стратегията през 2018 година и подчертава върху културното завещание и туризма като генератори на стопански напредък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР