Спешното изготвяне на бюджет за тази година и приемането му

...
Спешното изготвяне на бюджет за тази година и приемането му
Коментари Харесай

Новият МС ще изтегли удължителния закон за бюджета и ще внесе нов проект

Спешното правене на бюджет за тази година и приемането му преди лятната почивка на депутатите е най-спешната задача на новия финансов министър Асен Василев. Това разгласи той минути, откакто новият кабинет беше гласуван:  

" Един бюджет и две актуализации съм правил досега, последната актуализация беше призната с 230 (гласа) от 230 присъстващи в парламентарната зала. Смятам, че когато се работи професионално, без значение от партийните разлики, в действителност може да се свърши нещо свястно за страната и всички да намерят причина да поддържат един логичен бюджет ".

Новият Министерски съвет ще изтегли към този момент импортирания удължителен закон за бюджета и ще внесе нов план , изясни Василев. Той е уверен, че макар късото време, с което разполага, ще се оправи с тази задача и ще успее да завоюва поддръжката на останалите парламентарни групи макар рецензиите в зала:  

" Най-важното сега е да се изтегли законът за бюджета, който беше импортиран от служебния кабинет, идващите седмица-две да бъде прегледан с всички министри по отношение на програмата, която те са заложили, и да бъде импортиран в Народното събрание, тъй че преди парламентарната почивка България да има бюджет тази година. С 3% недостиг ". 

При стесняване на недостига до три % страната ще има по-нисък дълг, съобщи по-късно през днешния ден новият финансов министър Асен Василев на влизане в министерството. Преди това той разгласи, че до две седмици ще е създадена финансовата рамка за тази година. Това значи, че за къс интервал от време може да бъде гласувана и в Народното събрание.

Удължителният закон е нужен до приемането на Бюджет 2023, удостовери Василев. 

За следващ път Асен Василев разясни какви са целевите параметри за Бюджет 2023: " Целта е 3% недостиг, без нарастване на налозите ".

На въпрос на БНР дали има намерение да заложи спомагателен дълг в бюджета отговори: " Трябва да видя плановете, с цел да мога да ви отговоря на този въпрос. Имайки поради, че дефицитът ще намалее по отношение на проектобюджета, който в този момент е препоръчан, би следвало и размерът на дълга също да намалее доста ".

Запитана какво завещание оставя на новия министър Росица Велкова съобщи: " Това, което оставяме - Фискален запас в размер на 10 милиарда, създаден и импортиран в Народно събрание удължителен закон и план на решение, базов бюджет, който е с прекомерно висок недостиг, само че който ще бъде основата, с цел да може да се преработи ".
По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР