Спешни законодателни промени за защита на гражданите от т. нар.

...
Спешни законодателни промени за защита на гражданите от т. нар.
Коментари Харесай

Омбудсманът иска промени в защита на гражданите от колекторските фирми

Спешни законодателни промени за отбрана на жителите от така наречен колекторски компании изиска омбудсманът Диана Ковачева в писмо до вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. 

Повод за писмото на омбудсмана е самодейността на министър Нинова за правене на законопроект, който да контролира активността на колекторските сдружения.

В законопроекта, съгласно Омбудсмана, би трябвало да се запише, че вземанията против консуматор са непрехвърлими, в случай че той не е дал категорично и в писмена форма единодушието си за това.

Ковачева упорства още за наложително даване при поискване от страна на длъжниците на правилна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат, както и за известяван за прекачване на обвързване от предходен заемодател като се уточни кой е новият кредитор; основанието и падежа на вземането; общият размер на дължимата сума; размерът на платената сума; банковата сметка на кредитора и други

В законопроекта, съгласно Ковачева, би трябвало да залегне основаване на специфичен указател на колекторските компании, както и в детайли изложение на процедурата по несъдебно събиране на задължението с планувани експлицитни забрани и ограничавания за колекторите.

Според Диана Ковачева, проблемите сред жителите и колекторите може да бъдат решени както благодарение на обособен законопроект за извънсъдебно събиране на отговорности, по този начин и с промени в настоящите нормативни
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР