Русия изстреля сателит в ниска околоземна орбита. Нашата оценка е,

...
Русия изстреля сателит в ниска околоземна орбита. Нашата оценка е,
Коментари Харесай

Пентагонът: Русия е постави оръжия в космоса в орбита, където се ...

„ Русия изстреля спътник в ниска околоземна орбита. Нашата оценка е, че това евентуално е антикосмическо оръжие, евентуално способно да нападна други спътници в ниска околоземна орбита “, сподели Райдър, помолен да разяснява скорошно изказване на пратеника на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Според представител на Пентагона Русия е изстреляла устройството в същата орбита, където се намира американски държавен спътник. Райдър означи, че съгласно американските оценки новото съветско устройство е сходно по механически характерности с оръжията, разгърнати през 2019 и 2022 година

Заместник-постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд на 20 май упрекна Русия в изстрелването на спътник в ниска околоземна орбита, който съгласно Вашингтон е кадърен да нападна други спътници. Ууд направи това изказване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който отхвърли проекторезолюция, готова от Русия за попречване разполагането на всевъзможни оръжия в космоса.

Роскосмос заяви сутринта на 17 май, че ракета-носител Союз-2.1b с галактически транспортен съд на борда е изстреляна от космодрума Плесецк в полза на съветското министерство на защитата, само че не посочи кои.

Според американското разузнаване Русия възнамерява да разположи нуклеарно оръжие в космоса. Си Ен Ен заяви през февруари, че отчетите на разузнаването демонстрират, че Русия създава нуклеарни галактически оръжия, които, когато бъдат взривени, ще основат мощен електромагнитен подтик, който може да деактивира спътниците. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кирби твърди, че Руската федерация създава противосателитни оръжия, само че те към момента са в стадий на разработка и не съставляват опасност. Според The ​​New York Times Съединените щати са поискали от Китай и Индия да разубедят Русия да разположи нуклеарни оръжия в космоса. Кремъл назова изявленията за проектите на Русия да разположи оръжия в космоса „ трик “ на Белия дом.

През април Русия блокира резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неразполагане на нуклеарни оръжия в космоса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР