Спелтата е една от най-старите култивирани зърнени култури в историята

...
Спелтата е една от най-старите култивирани зърнени култури в историята
Коментари Харесай

Как да си приготвим сами мляко от спелта?

Спелтата е една от най-старите култивирани зърнени култури в историята на човечеството. Популярността ѝ се усилва неимоверно през последните години, подтиквана от все по-усилващото се предпочитание у повече хора да водят здравословен метод на живот.

От спелта с изключение на брашно за направа на разнообразни хлябове и тестени произведения се подготвя и мляко - напитка, съвършена за хората с нетърпимост към лактоза.

Полезни качества на млякото от спелта

Бидейки артикул, извлечен от тази по този начин нутритивна зърнена просвета, това мляко съдържа и съхранява всичките и голям брой скъпи детайли:

- Високо наличие на протеини - 16%, за съпоставяне с елементарната пшеница, при която процентите са 12;

- Богатство на есенциални мастни киселини;

- Ценен източник на фибри;

- Съдържа минерали като желязо, цинк, мед, магнезий и фосфор;

- Богата е на витамини, измежду които Е, В1, В2, В3, В6 фолиева киселина, ниацин и тиамин.

Има прочут риск част от потребните субстанции да се редуцират или изгубят единствено при преправка в индустриални условия. По тази причина най-хубавото мляко от спелта, съхраняващо целият си букет от качества, бихме имали само в случай че си го приготвим вкъщи.

Как да си приготвим домашно мляко от спелта?

Продукти за 1 литър:

1/2 ч.ч. спелта на зърна или филирана

1 л гореща вода

1 щипка канела, по желание

1 щипка ванилия по избор (или семената от 1/2 шушулка)

1 щипка сол

Приготвяне: 20 минути

 Мляко от спелта

Всички артикули се поставят в блендер или подобаващ апарат за тънко мелене. Включва се на оптималната потенция до съвършено мелене. Оставя се да престои към 10 минути и след това се минава през филтър за тънко прецеждане, с цел да се в профил всяко останало късче или люспа от зърната.

Преди сервиране млякото от спелта се охлажда, тъй като студено ни дава оптимално своят прелестен усет.

Ефекти и изгоди от приема на мляко от спелта

Всичките потребни субстанции, съдържащи се в спелтата, значат един дълъг лист от изгоди за човешкия организъм. Това прави напитката, направена от тези просвета, съвършен сурогат на млякото от скотски генезис, също така не му отстъпва и по усет.

Основните благоприятстващи организма свойства на тази напитка са:

- Високото наличие на фибри оказва помощ и улеснява работата на червата, с което е потребна за хора, страдащи от запек и неправилна обмяна на веществата;

- Есенциалните мастни киселини, присъстващи в спелтата, респективно и в млякото от спелта, основано от нея, са фундаментални при битката с холестерола и високото кръвно налягане. Освен това пазят сърцето и усъвършенстват кръвообращението;

- Наличието на витамини от групата В подтиква и укрепва мощно имунната система и успокоява нервната система, редуцирайки равнищата на стрес и напрежение;

- Богатството на минерали спомага за поддържането на здрави кости в нашето тяло;

- Поради отсъствието на лактоза в това мляко и обстоятелството, че е от растителен генезис, то е уместно за вегани и хора с алергии или назадничавост към лактоза. Но би трябвало да се означи, че напитката съдържа глутен в известни количества, затова не е подобаваща за хора страдащи от целиакия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР