Спасяването на Ангела Меркел никак не се получи. Затова пък

...
Спасяването на Ангела Меркел никак не се получи. Затова пък
Коментари Харесай

Решение за бежанците? Стана още по-лошо!

Спасяването на Ангела Меркел по никакъв начин не се получи. Затова пък в Европейски Съюз има консенсус: мигрантите да бъдат държани по-далеч от Европа. Жертвите също се знаят, само че това очевидно не интересува никого в Европейски Съюз, показва Барбара Везел в коментар за Дойче веле.

Може ли Меркел да показа пред съдружния си сътрудник Хорст Зеехофер някакво решение за това по какъв начин бежанците да бъдат връщани назад в Италия? Не, не може. Ако желае да реализира някакъв триумф по този въпрос, ще ѝ се наложи да подписа двустранно съглашение с Рим. А като виждаме какъв брой самонадеяно се държи новото италианско държавно управление, излиза наяве какви са възможностите за сходно нещо.

Не един и двама европейски водачи обявиха след вчерашните (24.6) диалози в Брюксел, че задачата на срещата не е била да избавят Меркел. Но те на драго сърце се възползваха от опцията да извършат десен завой в миграционната политика.

По-надеждна отбрана на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра отбрана на европейските външни граници от дълго време към този момент са непрекъснат детайл в дебата за миграцията. Но дребното сухоземни граници на Европейски Съюз в южна посока в действителност от дълго време към този момент са задоволително добре подсигурени. Може единствено да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични чиновници. Може да се провиснал и повече средства на съответните страни, с цел да поставят още по-големи старания. Европейска комисия желае там да има 10 хиляди гранични чиновници, с цел да сътвори усещането, че Европа се охранява добре.

В реалност обаче става дума за напълно друг проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия към този момент моли към други страни, и най-много към Франция, да изпратят свои патрулни катери в региона. А президентът Макрон кардинално поддържа италианското държавно управление, което разгласи, че към този момент няма желание да избавя бежанци пред крайбрежията на Либия. За това трябвало да се грижи към този момент само либийската брегова защита, а в подмяна да получи в допълнение техническо съоръжение и още повече пари.

Правилата на морското и интернационалното право очевидно към този момент не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто очарован от френската самодейност. Дори и при най-хубаво предпочитание няма по какъв начин Либия да бъде считана за " сигурен кей ", само че това очевидно не интересува към този момент никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, с цел да можела тя сякаш да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните локални милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, Европейски Съюз очевидно не се усеща виновен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на Организация на обединените нации за бежанците.

Плановете за бежански центрове отвън Европейски Съюз, да вземем за пример в Албания или някъде в Северна Африка, сега се разискват към момента дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-хубавия случай, многостранни съглашения сред обособени страни. Но е ясно, че европейците имат голямото предпочитание да се отърват от отхвърлените претенденти за леговище точно по този метод, откакто рядко им се удава да ги върнат назад в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските полезности, само че е в първата редица на тези, които отхвърлят да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти сега са блокирани в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е освен нечовешко, само че и евентуално незаконно. Тук изцяло се пренебрегват страданията и аргументите, които карат мигрантите да бягат. За тях се приказва към този момент не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини назовава " месо " или " стока ", без това да провокира изключително отвращение.

Новите популисти в Италия ще продължат да постановат на останалата част от Европейски Съюз своите визии по миграционния въпрос. Макрон им приглася, тъй като не желае да бъде нападнат от личните си десни популисти. В същия тим играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкоз огромен, че болшинството от страни в Европейски Съюз са подготвени изцяло да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, с изключение на да вие дружно с вълците, в случай че желае да избави личната си кожа. /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР