Созопол. Тържествено и в присъствието на множество гости от страната

...
Созопол. Тържествено и в присъствието на множество гости от страната
Коментари Харесай

Камерен ансамбъл Софийски солисти получи престижната награда Аполон Токсофорос при откриването на Аполония 2021 в Созопол

Созопол. Тържествено и в наличието на голям брой посетители от страната и чужбина беше намерено 37-то издание на Празниците на изкуствата " Аполония " в Созопол, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

Поредният 37-ми фестивал стартира през днешния ден и ще продължи до 6 септември. Цяла седмица посетителите ще имат опция да се допрян до изкуството в другите му форми, дело на едни от най-изявените български създатели.

Множество са формалните лица, които са пристигнали в сърцето на Созопол, с цел да станат част от празниците на изкуствата. Сред тях са зам. - министърът на туризма, регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, както и кметът на Созопол Тихомир Янакиев, който откри културната седмица.

Както е по традиция, при започване на фестивала арт шефът Маргарита Димитрова присъди влиятелната премия " Аполон Токсофорос ". Тя е за важен принос в развиването на българската просвета и представянето ѝ зад граница. Тази година тя беше връчена на камерния отбор " Софийски солисти ", чиято нежна музика и все още продължава да способства за артистичната атмосферата на фестивала.

Утре програмата включва концерт „ 100 години Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, Мария Касимова–Моасе ще показа книгата си „ Свободно падащи истории “, а писателят Георги Бърдаров – ще показа книгата си „ Absolvo.te “. От 21. 00 часа на следващия ден още веднъж на Амфитеатъра ще стартира концерт „ Четиримата пианисти “, а от 21.00 часа на Лятното кино ще бъде прожектиран филмът „ 18% сиво “.

Тазгодишното издание на „ Аполония “ включва и два майсторски класа. Единият е за креативно писане с Георги Господинов, а другият - за оперно пеене с Александрина Пендачанска.

Предвид ограниченията за здравна сигурност, които тази година са още по-строги, всички събития, включени в дните от 30-ти август до 6-ти септември, ще бъдат навън, на три основни места - амфитеатъра, лятното кино и художествената изложба. За спомагателна сигурност посетителите би трябвало да стоят на разстояние един от различен, носейки защитни маски. На няколко места в центъра на Стария град има ситуирани автомати за стерилизация, а също така, съгласно решението на здравните управляващи, на място е ситуиран и мобилен имунизационен пункт за всеки, искащ да се имунизира. Влизането и излизането от другите събития също става под установяване ред, тъй че да не се образуват скупчвания от хора на входовете и на изходите.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР