Соята е една от малкото растителни храни, които се смятат

...
Соята е една от малкото растителни храни, които се смятат
Коментари Харесай

Соевите продукти сеят рак

Соята е една от дребното растителни храни, които се считат за пълностоен сурогат на месото. Тя е източник на белтъчини и аминокиселини. Според някои експерти тя се бори с неприятния холестерол и понижава риска от сърдечно-съдови болести. Погледнато от тази страна излиза, че соята е доста потребна, а продуктите от нея съвсем наложителни.

Само че истината се оказва напълно друга. Соевите артикули подкрепят разпространяването на ракови кафези, демонстрира скорошно изследване на онкологичния център Слоън Кетъринг.

Центърът е наблюдавал положението на 140 дами.Те са получили диагнозата рак на гърдата от 1-2 степен неотдавна и две седмици по-късно им е била назначена мастектомия или лумпектомия.

Половината от дамите приемали соев белтък, а останалите плацебо. Курсът траел сред седем и тридесет дни преди интервенцията за унищожаване на раковите формирания.

Специалистите анализирали канцерогенните мостри преди и след операцията. Те разкрили, че в проучваните тъкани има разлики в разпространяването на гените, свързани с растежа на клетките. Неприятни последствия се виждат при пациентките, които приемали соя.

 Тофу

Извършеният опит демонстрира, че соевите артикули могат да забързат развиването на рака и неговото разпространяване. За страдание, още не е ясно дали този развой може да бъде стопиран.

Всъщност учените от дълго време приказват за тъмната страна на соевите артикули. Според мнозина фитокиселината, която съдържа соята и която съставлява естествената растителна съставна част, пречи на усвояването на калций, магнезий и желязо, което пък води до остеопороза.

По думите на проф. доктор Марк Месина приемът на соя в зрелост въобще не е потребен за хората. Специалистът даже отхвърля изрично изказванието, че потреблението на соя може да се отрази добре при рак на гърдата.

Друга негативна линия на соевите артикули е, че в днешно време множеството от тях се вършат от ГМО соя. Учените към този момент са потвърдили, че тези култури имат високо равнище на замърсяване с пестициди.

Ето за какво повече експерти предлагат приемът на соеви артикули да бъде стеснен. С подред тях, когато похапваме соя в минимални количества и когато сме изцяло сигурни, че зърната не са генномодифицирани, не би трябвало да настъпят проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР