Соргото е богато на протеини зърно с текстура, подобна на

...
Соргото е богато на протеини зърно с текстура, подобна на
Коментари Харесай

Какво е сорго и какво да сготвим с него

Соргото е богато на протеини зърно с текстура, сходна на просото. В Съединените щати, земеделските производители употребяват соргото за фураж на добитъка.

В Африка и Азия хората го употребяват в ястия като овесена каша и самун. Соргото е добра опция на храна за хора, които са чувствителни към глутен - протеин, открит в храни като пшеница, ръж и ечемик, защото не съдържа глутен и може да служи като сурогат на пшеница.

Варено сорго

 Поле със сорго

Комбинирайте една чаена чаша олющени зърна сорго с 2 1/2 до 4 елементи вода в огромна тенджера. Количеството на нужната вода ще варира според от сорта на сорго. Винаги можете да добавите повече вода по време на готвене, в случай че водата се всмуква изцяло преди соргото да стане меко.

Покрийте сорго и го оставете да кисне в продължение на няколко часа или за през нощта. Това ще омекоти зърната, което ще ги направи по-лесни за готвене.

След като сте изкиснали соргото, го поставете на печката и го оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри, до момента в който водата се всмуква и сорго стане сходно на сварен ориз. Подправете с черен пипер и сол и използвайте за гарнитура вместо ориз.

Каша от сорго

 Сорго

Комбинирайте 1 чаша брашно от сорго с 1/2 чаша вода в купа. Покрийте соргото и го оставете на топло място за два дни, с цел да ферментира. Можете да пропуснете тази стъпка, в случай че не желаете ферментирала каша.

Поставете 3-4 чаши вода да заври в огромна тенджера, количеството на водата зависи от това какъв брой гъста желаете да е кашата.

Разбъркайте сместа от соргото в кипящата вода, след което оставете да се готви за 10 до 15 минути, до момента в който се образува гладка, гъста каша. Подсладете кашата със захар или мед преди сервиране. Можете да разнообразите усета на кашата с късчета банан и шепа ядки.

Можете да употребявате сорго в огромна гама от ястия. То ще придаде превъзходен усет на всички здравословни ястия в които употребявате ориз – соргото е негов прелестен сурогат.

Пълнозърнестото сорго може да се употребява като допълнение към зеленчукови салати или готвени ястия. То наподобява на булгур или пшеницата, смесен с плодове е неповторимо решение за приемане на дневната доза от 2 до 3 порции нацяло зърно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР