Сомалийските власти арестуваха няколко военни за предполагаемо подпомагане на атентатор

...
Сомалийските власти арестуваха няколко военни за предполагаемо подпомагане на атентатор
Коментари Харесай

Сомалийските власти арестуваха военни за подпомагане на атентатор самоубиец

Сомалийските управляващи арестуваха няколко военни за хипотетично подкрепяне на нападател самоубиец, оповестява " Ройтерс ".

Става дума за влезналият тази седмица във, който по-късно се е самовзривил и умъртвил минимум 30 бойци.

Припомняме, че за офанзивата пое отговорност групировката " Аш Шабаб ". Тя има връзки с " Ал Кайда " и се бори против националното държавно управление на Сомалия от 2006 година

Полковник Абдулахи Дабоу е задържан и упрекнат, че е докарал атентатора самоубиец в академията с колата си , сподели капитан Хюсеин Фарах пред Ройтерс. По думите му и други чиновници са били задържани по отношение на нападението.

В Сомалия има съмнения, че сътрудниците на " Ал Шабаб " са проникнали в елементи от държавното управление и военните. До скоро обаче по тематиката съвсем не е имало арести. Властите са арестували десетки полицейски и военни чиновници през последните месеци по съмнение, че оказват помощ на " Ал Шабаб ", споделиха локални държавни чиновници.

След нападението в понеделник ръководителят на Народното събрание Аден Мохамед Нур Мадобе прикани службите за сигурност да проверяват и арестуват сътрудниците на групировката.

" Идеята, че нападател самоубиец просто идва на военна опашка във военна база, не е нещо, което може да бъде признато. Това убива доверието на хората ", сподели той в мнения, излъчени по локална телевизия.

Припомняме, че военна акция против " Ал Шабаб " от предходната година изтласка групировката от по-големите сектори от територия, само че групата продължава да провежда чести офанзиви.
 27 починали и над 50 ранени при офанзиви в Сомалия
27 починали и над 50 ранени при офанзиви в Сомалия

Групировката " Ал Шабаб "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР