Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на

...
Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на
Коментари Харесай

Болница е използвала генетичен материал без разрешение

Софийският градски съд осъди болница в София поради потреблението на генетичен материал без позволение на притежателя му, описа Нова тв.
Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на фамилни начала с жена от Варна. Двамата възнамеряват инвитро процедура. По рекомендация на негова остаряла позната - доктор, оставя за предпазване генетичен материал в столична болница с концепцията да го употребява за инвитро процедурата. Година по-късно схваща, че е станал татко, само че не от дамата от която желае дете, а от неговата позната лекарка. Без позволение тя е употребила генетичния му материал и е направила инвитро процедура.
Мъжът завежда дело против лечебното заведение, а преди дни Софийският градски съд излиза с решение. Болницата е наказана. В претекстовете на съда написа: " Нарушаването на правото на телесна цялост на ищеца Людмил Петровски посредством провеждането с негов биологичен материал на здравна активност на асистирана репродукция без негово единодушие следва да се квалифицира като щета ".

Заведеният иск от Петровски против болничното заведение е в размер на 150 хиляди лв.. Съдът го почита отчасти. Съдът осъжда болничното заведение да изплати 10 000 лв., а Петровски би трябвало да внеса 7600 лева на юристите на лечебното заведение.

В претекстовете на съда написа, че други вреди за Петровски не са настъпили. Софийски градски съд намира за недоказано настъпването на други вреди за ищеца, с изключение на вредата, породена му със самото нарушаване на неговата персонална цялост. " Раждането онлайн дете, което освен това е физически крепко и се развива обикновено, не е и не може да бъде щета нито за майката, нито за лицето, с чийто биологичен материал е заченато, с или без негово единодушие. Ако ищецът субективно възприема раждането от негов биологичен материал като щета, това усещане е в причинна връзка с ценностната система на самия просител, а не с противоправни дейности или бездействия на чиновници на ответника ", допълват от там.

Людмил Петровски ще апелира решението, заяви Нова тв
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР