Софийският районен съд отмени гаранцията от 10 000 лв. на

...
Софийският районен съд отмени гаранцията от 10 000 лв. на
Коментари Харесай

Падна гаранцията на приятелката на обвинения за убийството на Цветков

Софийският областен съд анулира гаранцията от 10 000 лева на Симона Цанкова, един от пасажерите в джипа по време на жестоката злополуката, при която почина Милен Цветков. Жалбата на другия пасажер - Георги Иванов, който също е под 10 хиляди лева гаранция, е оставена без разглеждане, тъй като е подадена отвън законовия период.

Симона Цанкова и Георги Иванов,   син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, са упрекнати за затаяване на истина пред проверяващ служител на реда от Столична дирекция на вътрешните работи. Според обвиняването те съзнателно скрили истината за обстоятелства и условия, свързани с делото против водача на джипа Кристиан Николов за провокирания от него случай. След като ги упрекна, прокуратурата дефинира и гаранция от по 10 хиляди лева на двамата, която те са атакували пред районния съд.

Пред съда юриста на Иванов акцентира, че обвинението против него е изцяло бланкетно. Пледира още, че клиентът му се е възползвал от правото си да не дава показания, които биха уличили в закононарушение него или негов непосредствен. Иванов е дал отговор на част от въпросите на проверяващите, изяснява още юристът. Изтъква още, че младежът има съществени здравословни проблеми и под паника офанзиви и поради напрежението от злополуката, бил в съвсем несъответстващо положение.

И отбраната на Цанкова пледира, че обвиняването е бланкетно, а момичето се е отказало да свидетелства, тъй като живее с Кристиан Николов. Наказателно-процесуален кодекс й дава това право. Твърди още, че гаранцията не е съобразена с имущественото положение на Цанкова, която не работи.

Мотивите на арбитър Николай Урумов да анулира гаранцията на Цанкова са, че действието, за което тя е привлечена като обвинена, не е закононарушение, тъй като тя се е възползвала от законовото си право да не дава показания.

Съдията се базира на показанията на Иванов, че Кристиан и Симона са имали планове за годеж. Магистратът цитира и показания на съседки на фамилията на момичето. Те описват, че по два-три пъти седмично тя разхожда кучетата си. Двете свидетелки обаче не могат да бъдат безапелационни дали самата тя живее в семейството на майка си, а единствено са изказали догатки за това, приема съдът. Според него няма доказателства, че Кристиан Николов и Цанкова не живеят дружно.

Законодателят е приел, че не е в публичен интерес и опонира на морала най-близките на обвинения да бъдат задължени да свидетелстват, изключително в интерес на обвиняването, се споделя в определението на районния съд. Съдия Урумов акцентира още, че пред проверяващите Симона не е показала никакви обстоятелства. Наказателно-процесуален кодекс споделя, че подобен очевидец може да бъде санкциониран до 1000 лева. Но няма съображение за ангажиране на наказателна отговорност.

За да има затаяване на истина, Цанкова е трябвало да заяви предпочитание да свидетелства и да премълчи избрани условия, които имат значение за изясняването на делото. При цялостен отвод за предоставяне на показания изобщо не може да се приказва за затаяване на истината, изяснява съдът.

Урумов сочи още, че обвинението, повдигнато на Цанкова, страда от основни пороци, тъй като прокуратурата не е обяснила кои тъкмо обстоятелства е премълчала умишлено. Така обвиняването е неразбираемо и ненапълно. " Това по своята същина съставлява значително засягане на правото на отбрана на обвинения и същото е неприемливо в светлината на правото на обективен развой и право на отбрана ", се споделя в определението.
Съдът остави в ареста обвинявания за злополуката с Милен Цветков
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР