Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетението, което държавата в

...
Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетението, което държавата в
Коментари Харесай

Даниел Митов осъди прокуратурата за 50 000 лв.

Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно компенсацията, което страната в лицето на прокуратурата би трябвало да заплати на някогашния външен министър Даниел Митов. Сега от бюджета на обвиняване имат да дават 50 000 лв. на депутата от ГЕРБ.
 
Миналата година Даниел Митов заведе иск за общо 110 000 лв. против прокуратурата поради вреди, които е претърпял от противозаконното обвиняване против него като външен министър във връзка със самолетните билети на ведомството. По това дело Митов беше обвиняем дружно с някогашния си заместител Христо Ангеличин и през 2020 година двамата бяха дефинитивно оправдани. На първа инстанция Софийският градски съд осъди прокуратурата да заплати 25 000 лв. на Митов за неимуществените вреди.
 
На втора инстанция САС осъжда държавното обвиняване да му заплати 50 000 лв. за моралните вреди от делото, като почете напълно и желае от 10 200 лв. за разноските, които е направил за юрист. Апелативните съдии Снежана Бакалова, Цветомира Кордоловска-Дачева и Жана Маркова взеха решение, че първата инстанция погрешно е приела, че обвиняването не е повлияло на политическата кариера на Митов, написа правният уебсайт lex.bg.
 
Свидетели дали показания, че депутатът е изпаднал в тежка меланхолия, няколко месеца не излизал от вкъщи си, избягвал контакти даже с най-близките си другари. " Не без значение за действителните измерения на вредите е и фактът, че до повдигнатото обвиняване ищецът е един от малцината министри, чието име в никакъв случай не било замесвано в никакви кавги...Като политик и държавник, в това число като взел участие в ръководството на страната в качеството си на външен министър, ищецът се е употребил с неоспорим престиж в обществото ”, написа в решението на съда.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР