Поне две проверки извършва МВР на т.нар. Исторически парк в

...
Поне две проверки извършва МВР на т.нар. Исторически парк в
Коментари Харесай

МВР проверява групи около „Исторически парк“ за струпване на оръжия и икономически престъпления

Поне две инспекции прави Министерство на вътрешните работи на така наречен Исторически парк в община Ветрино (област Варна). Това излиза наяве от писмени отговори на служебния вътрешен министър Калин Стоянов след въпроси по реда на парламентарния надзор на депутата от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Ивайло Мирчев.

Народният представител се базира на медийни изявления, съгласно които две организации организират „ военизиране на територията на парка “ и струпват оръжие, високопроходими коли, техника за връзка и военни камиони.

Става въпрос за охранителната компания „ Пазителите “ и спортният клуб „ Български левент “, ръководен от Ивелин Михайлов, който управлява и сдружението „ Исторически парк “ АД.

„ Село Неофит Рилски е осеяно с камери, принадлежащи на „ Пазителите “, като самите те през последната година са направили най-малко два цивилен ареста. Допълнително, членовете на паравоенната организация „ Български левент “, в това число и водачът на „ Исторически парк “ Ивелин Михайлов, вървят с военни униформи и нашивки “, показва Ивайло Мирчев.

Според Михайлов тези бойци трябвало да вземат закона в свои ръце, тъй като институциите в България не работели.

„ Въоръжаването на групата към „ Исторически парк “ идва, откакто през последното десетилетие тя постепенно превзема община Ветрино посредством масирано изкупуване на земя и заселване на хора, в това число и стотици издадени фиктивни непрекъснато и сегашни адреси, а вследствие и посредством вдишване на формалната власт в общината посредством партията на парка „ Величие “. Според „ Капитал “ „ построяването на паравоенни формирования наподобява като логичка последна стъпка в основаването на страна в страната, която Михайлов и групата му разчитат, че ще се разгръща и в прилежащи общини като Вълчи дол и Провадия “, написа още Мирчев до вътрешния министър и го пита:

„ На какъв стадий е следствието на Икономическа полиция по случая? Колко разпити са извършени? Кога се чака да има резултат от следствието? “

В отговора си от 20 май Калин Стоянов посочва:

„ В Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Варна са осъществявани инспекции, касаещи „ Исторически парк “ АД и обвързваните с него търговски сдружения и физически лица, като преписките са докладвани на способените прокуратури. “

Към момента се правила инспекция по кореспонденция № 489700-2103 от 2024 година, като са снети сведения и е изискана информация от други способени институции. Предстои събраните материали да бъдат докладвани на Окръжна прокуратура - Варна.

В различен въпрос по реда на парламентарния надзор депутатът Ивайло Мирчев е попитал министъра:

„ Как Министерство на вътрешните работи прави оценка риска военизирането на Исторически парк да се окаже опит за фракционизъм? Оценявате ли събитията в региона като риск за националната сигурност на страната? Извършва ли Министерство на вътрешните работи инспекция по случая? Ако да, какви са резултатите от инспекцията? Ако не, в какъв период ще бъде осъществена такава и какви дейности ще бъдат подхванати? “

Според отговора на министъра, в Министерство на вътрешните работи имало получени сигнали от разнообразни източници за скупчване на оръжия, информационна техника и военни камиони, провеждани военни образования от състезателен клуб „ Български левент “, осъществени арести от страна на охранителна компания „ Пазителите “ и монтирането на камери за видеонаблюдение в

В Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна към сегашния миг се правила инспекция по кореспонденция Защитена местност № 258/2024 година

„ След нейното привършване, материалите по преписката и резултатът от инспекцията ще бъдат изпратени по подготвеност в съответната прокуратура. При констатиране на съответни престъпления, от страна на Министерство на вътрешните работи ще бъдат подхванати законоустановени дейности “, декларира Калин Стоянов.

Според него „ по отношение на преценката до каква степен горепосочените събития съставляват риск за националната сигурност би следвало да се произнесе Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) “ поради съответните й пълномощия според закона.

Клуб Z насочи питане до ДАНС по случая и чака отговор от институцията.

В обширна в края на април в. „ Капитал “ цитира анонимни източници – лица, които са били свързани с „ Исторически парк “, само че са напуснали.

Едно от тях декларира:

" Това е фракция, 100% фетиш към личността. Ако има някакъв спор, неговият край е каквото Ивелин Михайлов отсъди. Ако питаш за какво той непрекъснато си купува нови коли, а останалите работят без пари - обяснението е, че по този начин може да прави повече добрини за по-кратко време. “

Според въпросния източник фиксацията върху въоръжаването е почнала малко след началото на войната в Украйна. Михайлов, който обществено показва позиции в поддръжка на Русия и е измежду уредниците на няколко начинания срещу поддръжката на България за Украйна, е изискал от всички дейни членове да преминат през курсове за ловджии, както и да си извадят позволение за оръжие, под претекст че общността към парка би трябвало да е " мощно готова група ". През това време почнало и по-засилено изкупуване на огнестрелни оръжия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР