Софийската филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинската филхармония

...
Софийската филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинската филхармония
Коментари Харесай

Софийската филхармония ще гостува в Германия

Софийската филхармония ще гостува в огромната зала на Берлинската филхармония на 12 декември за първи път в своята история. Концертът е иницииран от Българския културен институт в Берлин и е отдаден на неговата 60-а годишнина. 
Програмата включва Концерт за пиано и оркестър 3 от Панчо Владигеров и Симфония 4 " Италианска " от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.
Найден Тодоров, Снимка (c) Rudy Bezhev
" За нас е голяма отговорност да представим българската просвета в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно обвързван с Берлин. Той печели два пъти премията " Менделсон ", до момента в който специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си творби. С този концерт желаеме да покажем тези културни връзки ", споделя маестро Тодоров.
Българският културен институт в Берлин е учреден през 1962 година като културен център в някогашната Германска демократична република с съществена задача да популяризира български книги и записи. От 1962 година той предизвиква културния продан сред България и Германия и показва настояща картина на нашето изкуство. От 1997 година съществува като културен институт.
През годините институтът се утвърждава освен като център за разпространяване на българската просвета, само че и взе участие в организирането на двустранни дипломатически срещи сред България и Германия. През 2019 година камерен оркестър от Софийската филхармония беше специфичен посетител на честването на 140 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Германия. 
Две седмици преди влиятелния гастрол - на 26 ноември, Националният оркестър ще показа Италианската симфония на Менделсон и в зала " Ватрослав Лисински " в Загреб. Поканата от хърватските уредници е резултат от извънредно сполучливото посещение на Филхармонията там през 2019 година Солист в Загреб ще бъде обичаният цигулар Веско Ешкенази. Той ще показа Концерта за цигулка от Менделсон.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР