Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено

...
Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено
Коментари Харесай

След смъртта на собственика на камиона с мигрантите в Локорско: Как ще продължи делото

Софийска градска прокуратура (СГП) следи следствието по досъдебно произвеждане, предоставено на следовател от Национална следствена работа (НСлС), по което са привлечени като обвинени шест лица за управление и присъединяване в проведена незаконна група и каналджийство , както и за причиняване на гибелта на 18 лица , жители на Ислямско емирство Афганистан. Това оповестиха от обвиняването.

Спрямо всеки от шестимата обвинени по искане на СГП Софийски градски съд наложи непрекъснат арест.

Припомняме, че на 5 юни 2023 година, в Софийска градска прокуратура е получено документално съобщение от шефа на МЦ към ОСИН-София, че арестуваният под стража обвинен Т. Т. е умрял на 03.06.2023 година в следствения арест . Според известието в 11:02 ч. е извикан екип на ЦСМП, защото Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите . Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, само че без ЕКГ смяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е открит паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е установил гибелта му .

Образувано е настрана следствие за закононарушение, в границите на което ще се откри каква е повода за гибелта
на Т. Т.
и има ли проявено неведение или немарливо осъществяване на занимание или друга правно регламентирана активност, в резултат на което да е настъпил леталният излаз.

Делото е стартирано в изискванията на необходимост от следовател към следствения отдел на СГП и ще се организира под управлението и надзора на прокурор в СГП.

Междувременно следствието по делото за проведена незаконна група, каналджийство и за причиняване на гибелта на 18 афганистански жители , не престава под управлението и надзора на СГП.

В хода на следствието е открита самоличността на осемнадесетте умряли афганистански жители. За задачата са били осъществени разпознавания от страна на роднините на предоставени фотоси на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са открити наследниците на умрелите лица и същите са съответно известени за правата си в наказателното произвеждане.

По делото са показани документи , видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождението на тялото на умрелите от КСМД – УМБАЛ „ Александровска “ – София до превозването им до интернационално летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния „ Ариана “ да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните остатъци на всички 18 умряли афганистански жители и същите са предадени по описания ред. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg